Grubeša: Dan RS-a je legalan

Prema važećem zakonu Republike Srpske, dan tog entiteta potpuno je legalno – 9. siječnja, kazao je danas Josip Grubeša, ministar pravde Bosne i Hercegovine koji je kao član delegacije Hrvatske demokratske zajednice prisustvovao obilježavanju ovog Dana.

Kako je naglasio Grubeša, nedavno je javno istaknuo kako u BiH postoje tri istine o događanjima tijekom 90-tih godina prošlog stoljeća i nažalost ”ovo ide samo u prilog toj konstataciji”.

”Reakcije pojedinih medija u povodu proslave Dana Republike Srpske samo dokazuju ono što sam tada rekao, a neki negirali. Ako hoćemo naprijed, moramo prihvatiti druge i poštovati njihove praznike, a ne biti uvrijeđeni. Jedino tako imamo pravo tražiti da “ti” drugi poštuju naše praznike i da nam ne osporavaju pravo na slavlje. Često se to zanemari i to je slučaj i ovaj put. Republika Srpska postoji i sastavni je dio Bosne i Hercegovine, to je činjenica koja se napokon mora priznati kao takva i dati se pravo njezinim građanima, kao i drugim u BiH, da slave svoje praznike bez da se svaki put oko toga pravi medijska hajka”, poručio je ministar pravde BiH.

Potom je naglasio da je obilježavanje ovog Dana u skladu s presudom Ustavnog suda BiH.

”Neistina se često koristi za verbalni atak na Republiku Srpsku, kada se poziva na odluku Ustavnog suda BiH i govori kako je taj sud 9. siječnja proglasio kao neustavan dan za praznik. Dužan sam javnost upoznati kako Ustavni sud BiH nije odlučio da je 9. siječnja neustavan kao takav, nego da su protuustavne neke odredbe iz Zakona o Praznicima RS-a, a konkretno se odnosi na dio koji se tiče krsne slave i vjerskog obilježavanja Dana Republike Srpske. Treba istaknuti činjenicu da su u Republici Srpskoj odmah proveli tu odluku Suda i u parlamentarnoj proceduri je usvojen zakon bez spornih odredbi. Kao dan Republike Srpske utvrđen je isti dan, 9. siječanj.  Pojedini mediji koriste zabludu u koju su namjerno doveli javno mnijenje da taj dan samoinicijativno proglase kao „neustavan“, a da ne govorimo kako ignoriraju postojanje novog Zakona kojim je ovo pitanje uređeno. Tako je, prema važećem zakonu Republike Srpske, dan tog entiteta potpuno legalno, 9. siječnja”, dodao je on.

Obilježavanje ovoga dana u skladu je s presudom Ustavnog suda BiH, zbog čega je napad na mene ili moje stranačke kolege neutemeljen i maliciozan, naglasio je Grubeša.

”Iskorišten da se stvori loša slika u javnosti o nama, bez da se oda poštovanje da smo pokazali spremnost za stvaranje uvjeta za suživot kroz priznavanje prava drugih da slave ono što nas ne vrijeđa niti nam šteti. Žao mi je sto se pojedini mediji ovako žustro ne bore za provođenje drugih odluka Ustavnog suda, bez da se mijenja njihova suština i prilagođava političkoj orijentaciji. Možda bi ti mediji, da se bore za provođenje svih odluka Suda, tako natjerali da se odluke donesene, a zanemarene jer nisu sukladne političkoj retorici pojedinih političkih opcija u BiH, napokon provedu”, zaključio je on.

Podsjećamo, obilježavanje ovog Dana izazvalo je brojne reakcije u Bosni i Hercegovini i regiji. Događaju je prisustvao ambasador Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio koji je, potom, smijenjen.

8 thoughts on “Grubeša: Dan RS-a je legalan

 • siječanj 12, 2019 at 2:23 pm
  Permalink

  Jebem ti mater legalmo u usta, smrdu pokvreni, smece jedno, bil ti bio legalan da su ti cetnici pobili pola familije,

  Reply
 • siječanj 12, 2019 at 7:06 pm
  Permalink

  Zasto dan RS-a nebi bio legalan? To je dan kao i svi drugi,neka ljudi slave ako im se slavi,kome se ne slavi i ne mora!

  Reply
 • siječanj 12, 2019 at 7:40 pm
  Permalink

  Vi koji ste misevi i pucate na kompjuteru izadjite i dadni te mu podrsku skupite se pa na Rondo da vidimo koliko vas je

  Reply
 • siječanj 12, 2019 at 10:25 pm
  Permalink

  @PIPI💀
  SRBI su preazivjeli GENOCID u ww2 a 71% vojno aktivnih muslimana je bilo u jedinicama sila osovine=FASISTI
  U gradjanskom ratu 1992-1995 muslimani su pravili najvece zlocine nad Hrvatima i Srbima a i ubili su civila srpskog svata 1.Marta 1992 i poceli rat za Islamsku BIH u kojoj nema mjesta za druge iako je Islam tek sa Turcima ( okupatorima i koljacima ) dosao u hriscansku BIH.

  Reply
 • siječanj 13, 2019 at 7:11 am
  Permalink

  Mlada Bosna pobili su vas hrvati u jasenovcu neznate ni vi koliko , u oluji su vas pobili i protjerali ne znate ni vi koliko , i zato ne provaljuj se , ako nista zbog vasih mrtvih koje su vasi dragi hrvati pobili na najokrutniji nacin, i nemojte neistinu pretvarati u istinu nece vam poci za rukom, na lazi se ne zivi ,istina kad tad ispliva na povrsinu , i sta tebi fali zivis u Mostaru radis i niko te ne dira ,

  Reply
  • siječanj 13, 2019 at 9:34 am
   Permalink

   Nisu hrvati nego ustase,povampirene ustase 🙂

   Reply
 • siječanj 13, 2019 at 2:20 pm
  Permalink

  Veliki broj muslimana je bio u Ustasama i domobranima i SS Handzar diviziji i velikim dijelom su ucestvovali u Genocidu nad SRBIMA u ww2 a i u ratu devedesetih su pravili velike zlocine gdje god su mogli i stigli nad SRBIMA djecom zenama starcima a i nad Hrvatima.

  Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *