Grabar-Kitarović i Vučić: Moramo imati mnogo bolje odnose, željeli to svi ili ne

Želimo da gradimo najbolje moguće odnose, jer smatramo da su odnosi Srba i Hrvata od ključnog značaja za cijelu regiju i cijeli Balkan” naglasio je Vučić

ZAGREB – Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Zagrebu da će Srbija i Hrvatska ubuduće morati da razgovaraju i imaju bolje odnose, bez obzira koliko to ne žele svi u političkim sistemima i jedne i druge zemlje.

Predsjednici Hrvatske je, na zajedničkoj  konferenciji za novinare,  posebno zahvalio na hrabrosti da ga pozove u posjet u trenutku kad odnosi dvije zemlje nisu baš u uzlaznoj liniji, uz opasku da je teško naći pitanje oko kojeg će se jednostavno dogovoriti, ali bez toga, istakao je, neće biti napretka.

Nema uvreda

Naveo je da su u razgovoru s njegovom hrvatskom kolegicom ponuđene informacije koje će nekim obiteljima značiti dosta u otkrivanju gdje su njihovi nestali članovi, te najavio da će dvije strane u naredne dvije godine pokušati da riješe problem granica, a ako ne dođu do rješenja o tome će morati da se ide na međunarodnu arbitražu.

„Sljedeći tjedan  ću primiti predstavnike nestalih iz Hrvatske, a mogu da kažem da smo neka mala rješenja nekim ljudima mogli već danas da donesemo, da znaju gdje je tih nekoliko lica stradalo”, rekao je Vučić.

Kako je rekao, sa hrvatskom predsjednicom razgovarao je o pripadnicima manjina i šta Srbija  može da uradi za hrvatsku manjinu u Srbiju, a šta Hrvatska za srpsku zajednicu u Hrvatskoj. To je, podvukao je, za srpsku stranu od ključnog značaja u odnosima.

„Nadamo se i očekujemo od Hrvatske da pomogne Srbima da mogu i smiju da se izjašnjavaju kao Srbi, da ponosno čuvaju svoje ime i prezime i da će poslije sastanka poboljšanje prava srpskog naroda biti na dnevnom redu i da će biti mnogo toga učinjeno”, poručio je Vučić. On je zahvalio predsjednici Grabar Kitarović što je primijetila da je na osnovu subotičke Deklaracije dobar dio problema Hrvata u Srbiji riješen, a da je on sam za neke od stvari sa kojima se suočavaju pripadnici hrvatskog naroda u Srbiji prvi put čuo.

„Ono što smo mogli od konkretnih stvari smo riješili, hoćemo da se ponosimo urešavanjem problema hrvatske nacionalne manjine u Srbiji”, poručio je Vučić.

On se zahvalio Hrvatskoj i predsjednici  na podršci Srbiji na putu ka EU, ali i podvukao da, što se tiče budućnosti, nemaju suprotstavljene interese ni u jednom jedinom polju. Vučić je  rekao da je Srbija zainteresirana za prugu Beograd – Zagreb, jer smatra da je važna i za povezivanje dvije zemlje ali i sa zapadnom Europom. Otkrio je da je sa premijerkom Srbije Anom Brnabić dogovorio da u narednih 100 dana ne bude nijedne riječi uperene protiv Hrvatske od strane državnih dužnosnika Srbije, da ne upućuju nikakve uvrede i da se pokuša da se promjeni atmosfera. Kako je rekao, neće se odgovarati ni na eventualne uvrede. Uradit ćemo, rekao je, sve što je u našoj moći da imamo najbolje moguće odnose sa Hrvatskom. Kako je rekao, to i jeste posao političara, ali to do sada nije bio slučaj i to sa obje strane, posebno sa Hrvatske.

„To će biti obaveza srpske politike u narednom periodu”, rekao je Vučić i istakao da se to neće mijenjati bez obzira da li iz Hrvatske budu dolazili drugačiji signali. „Želimo da gradimo najbolje moguće odnose, jer smatramo da su odnosi Srba i Hrvata od ključnog značaja za cijelu regiju i cijeli Balkan” dodao je.

U mnogim pitanjima bez suglasnosti, u nekim približeni stavovi

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da je  željela da se sastanak održi u drugačijim okolnostima, ali zbog eskalacije verbalnih ratova odlučila je  ubrzati i zahvalila Vučiću što je prihvatio poziv.

”Povijesti se nismo doticali. Ono što nas posebno vezuje jest zajednička odgovornost za budućnost jugoistoka Europe. Dotaknuli smo se i otvorenih pitanja. Dogovorili smo se da ćemo nastaviti razgovarati. Iznimno je bitno da smo se složili o nekoliko otvorenih pitanja, da ona predstavljaju ne samo našu političku i državnu odgovornost, nego i ljudsku, moralnu, etičku odgovornost prema građanima naših država, obiteljima, majkama, svima koji traže članove svoje obitelji, da učinimo sve što je ljudski moguće, kako bismo pomogli u tom procesu da se pitanje nestalih riješi što je moguće prije”, rekla je predsjednica, dodavši da je ohrabruje odgovornost, volja i spremnost Vučića da i izravno razgovara s predstavnicima hrvatskih udruga.

Navele je da su razgovarali i  manjinama, o položaju srpske manjine u Hrvatskoj i hrvatske u Srbiji.

”Iskorak i ono o čemu smo se dogovorili i prije susreta je da u službena državna izaslanstva uključimo predstavnike udruga nestalih i nacionalnih manjina, kako bismo na taj način pokazali ne samo poštovanje prema njima, nego i odlučnost o položaju manjina”, kazala je Grabar –Kitarović.

Dodala je da je jedan od glavnih zahtjeva Hrvatske politička zastupljenost Hrvata i vjeruje da će Vučić nastaviti razgovarati s predstavnicima hrvatske manjine u Srbiji, kako bi se ostvarila njihova prava-

”Treće o čemu smo razgovarali su pravosudna pitanja, dogovorili smo se da ćemo preporučiti Vladama da nastave razgovarati u sklopu međudržavnih komisija. Pitanje granice svakako je jedno od otvorenih pitanja, naša preporuka je da nastavimo o tome pregovarati bilateralno, u duhu međusobnog povjerenja i poštovanja. Ukoliko se u razdoblju od 2 godine ne dogovorimo bilateralno, onda da to pitanje stavimo pred međunarodno pravosudno tijelo”, rekla je hrvatska predsjednica. Grabar –Kitarović je naglasila da je Hrvatska spremna Srbiji pružiti političku, tehničku i svaku drugu pomoć na putu u Europsku uniju.

Vučić: Nisam nikakav četnik

Predsjednik Srbije rekao je da ga prosvjedi  u Hrvatskoj nisu uznemirili i poručio hrvatskom narodu da nije nikakav četnik, i da to nije bio niko u njegovoj obitelji, koja je stradala u oba prošla rata. On je rekao da ne zna koliko je ljudi bilo na prosvjedima, ali da je usput vidio neke ljude sa parolama na kojima je pisalo „Konju ne laži”, nešto o izvinjenju, kao i „četnik-početnik”, te „Barabo vrati se u Srbiju”.  ”Pala muva na medvjeda, poslovica je u kraju mog oca”, prokomentirao je Vučić.

Hrvatska i Srbija jamče stabilnost BiH

Predsjednica Hrvatske na konferenciji za novinare komentirala je i moguću trilateralu BiH, Srbije i Hrvatske, te odnos prema BiH.

”Trilaterala BiH, Srbija i Hrvatska poželjna je gdje možemo razgovarati o pitanjima koja oterećuju BiH. Hrvatska i Srbija jamče mir u BiH temeljem Daytona i slijedom toga imamo obavezu čuvati stabilnost BiH. Hrvatska je među državama koje smatraju da se Izborni zakon u BiH treba nadograđivati i da treba poštivati odluke Ustavnog suda i presudu ”Sejdić –Finci”, te da hrvatskog predstavnika u  Predsjedništvu trebaju birati Hrvati. On mora biti politički, ne samo etnički predstavnik. Na narodima BiH  je da se dogovore o detaljima”, kazala je hrvatska predsjednica.

Vučić dočekan uz najviše počasti

Vučić je u Zagrebu dočekan sa najvišim državnim počastima. Svečani doček predsjednika Srbije, uz prisustvo Garde Vojske Hrvatske, te i intoniranjem himni dvije zemlje, priređen je ispred sjedišta hrvatske predsjednice na Pantovčaku.

Sat vremena uoči njegovog dolaska ispred sjedišta hrvatske predsjednice postavljena je počasna straža.  Oko zagrebačke zračne luke  su tokom noći gusto istaknute srpske zastave, a na malom razmaku su postavljeni pripadnici policije. Predsjednici Srbije i Hrvatske prvo su razgovarali u četiri ka, a nakon toga su se pridružile delegacije.

Što se tiče sigurnosnih mjera, posjeta Vučiće se poredi sa posjetom bivšeg potpredsjednika SAD Joea Bidena, samo što ovog puta nisu zavarivani šahtovi.

Prosvjedi u Zagrebu

Prosvjed udruženja branitelja i udovica branitelja na centralnom zagrebačkom Trgu bana Jelačića je završen, a stotinjak prosvjednika „premjestilo” se na prilaz Markovom trgu, gdje je policija branila pristup. Neki učesnici nosili su crne jakne, na kojima, „na leđima” piše HOS za dom spremni, a pjevali su „Hrvatska mati, nemoj tugovati…„, te parafrazirali  „Vučiću, je l’ ti žao, četri rata si izgubio..„. Bilo je i transparenata, poput „Vukovar – Srebrenica”, i „Vučiću, Glina je u Hrvatskoj i ostat će”. Par desetaka prosvjednika okupio se u centru Zagreba, ispred sjedišta Srpskog narodnog veća, u Gajevoj ulici.

Predsjednici Hrvatske na rukavima izvezena riječ „hrabrost”

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović dočekala je predsjednika Srbije Aleksandra Vučića ispred svoje rezidencije u kaputu na čijim rukavima, umjesto manžetne, je zlatnim slovima na glagoljici izvezena riječ „hrabrost”. To je zabilježio  Jutarnji list, koji se, poput drugih medija, bavi svim aspektima posjete srpskog predsjednika, i zvaničnim i onim koji se vide kao poruka i svojevrstan diplomatski „začin”.

Predsjednica  Hrvatske  priredila je svečanu večeru u čast predsjednika Srbije, a na jelovniku će se naći, između ostalog, i divljač, kao i više vrsta salata, a za gosta iz Srbije, koji je inače poznavalac vina, pripremljeno je i nekoliko vrsta tog pića. Kao hladno predjelo biće posluženi šunka, kulen, pršut i ren, sir sa vrhnjem, pileća jetra i šampinjoni sa žara. Zagorska supa, zatim pečeni zec i pečena ćurka uz dodatke, kao i njoki, kao glavno jelo uz koje će „ići” i nekoliko salata. Zapačeni štrukli, savijača od jabuka, kao i savijača od višanja sa umakom od vanile su desert, a biće posluženi i kafa ili čaj.

Piše: Sanja Bjelica Šagovnović, sanja.bjelica@dnevni-list.ba

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *