Godinu dana nakon najave nije počela izgradnja hotela Hilton u Sarajevu

Izgradnja luksuznog hotela Hilton u Sarajevu, čiji je početak gradnje spektakularno najavljivan još prošle godine, trebala se prema tim najavama privoditi već kraju. Godinu poslije, načelnik Općine Stari Grad tvrdi da više ništa nemaju s izgradnjom hotela, a turski biznismen Fatih Kol da je imao problema s papirologijom. Otkako je zgrada bivšeg Feroelektra srušena, na budućem gradilištu nema nikakvih promjena, piše portal “Klix.ba”.

Fatih Kol kazao je za Klix.ba da će izgradnja hotela Hilton krajem tekućeg mjeseca početi, odnosno krenut će zemljani radovi, nakon što je dobio urbanističku suglasnost i ostalu papirologiju.
– U Bosni i Hercegovini uvijek iskrsnu problemi s papirologijom, tako da se ništa ne može precizirati. Zbog papirologije kasni izgradnja. Od općinske, županijske… Sad je već sve sređeno. S financijama nikada nije ni bilo problema, kazao je Kol.
Na pitanje kada bi izgradnja trebala biti završena, Kol ističe da je to u Bosni i Hercegovini teško predvidjeti, s obzirom na to da uvijek ima nepredviđenih situacija.
Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić istakao je u kratkoj telefonskoj izjavi da oni više ništa nemaju s izgradnjom hotela i da je sve do investitora.
Ostaci ruševnog objekta uklonjeni su prošle godine kada je Zlatko Krainović, inače raniji vlasnik 35 posto objekta, prodao svoj dio Kolu. Preostalih 65 posto objekta prodala mu je Općina Stari Grad, na čijoj teritoriji se nalazi objekt, za tri milijuna KM.
Kol kao glavni investitor planira izgradnju ekskluzivnog hotela s 56 soba i garaže na pet etaža, u što će uložiti blizu deset milijuna eura. Objekt je projektiran tako da se zadržavaju postojeći horizontalni i vertikalni gabariti prema glavnim ulicama. Katnost, visina fasadnih vijenaca te fasadna arhitektonska plastika se zadržavaju kao što je bilo i na originalnom objektu. Katnost objekta je pet nivoa podzemnih garaža s 85 parking mjesta, prizemlje, galerija, tri kata i potkrovlje.
Radi što boljeg iskorištenja prostora, garaža se povećava u odnosu na gabarit objekta. Proširenje je predviđeno u smjeru sjevera, u prostor ispod pješačkog pločnika, čime se dobiva više parking prostora u garaži, piše “Klix”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

error: Content is protected !!