GLASILO ISLAMSKE DRŽAVE: Vijesti Ummeta ponovno u funkciji

SARAJEVO – Web stranica „Vijesti Ummeta“, koju su sigurnosne službe više puta ukidale zbog širenja radikalnih stavova i prijetnji povezanih s tzv. Islamskom državom, odnedavno je ponovno u funkciji. „Vijesti Ummeta“ se trenutno nalaze na „cloudfare“ web hostingu, s adresom nastavka „NG“, a od sadržaja nosi pozive ratovanja u Siriju, filmove o obuci snajperista te tekstove naziva: “Izvršene dvije šehidske operacije s eksplozivnim prslucima unutar grobnice Homeinija…” i “Taktike pravdenog terora, napad kamionom” s infografikom. Balkanskoj istraživačkoj mreži (BIRN) BiH su iz Federalne uprave policije (FUP) kazali da ta vrsta hostinga „otežava“ ali ne onemogućava otkrivanje i identifikaciju. Iz FUP-a dodaju da su u prethodnom periodu, u internet prostoru, evidentirane web stranice s potencijalno terorističkim sadržajem koji potiče na izvršenje kaznenih djela te su poduzeti koraci da ih se  ukloni.

“U pogledu korištenja ‘Cloudfare’ servisa, taj način web hostinga otežava ali ne onemogućava otkrivanje i identifikaciju, tj. vršenje istrage u pogledu identifkacije administratora, odnosno lica koja koriste istu”, navode iz Federalne policije.

Aldin Abazović, analitičar koji se bavi praćenjem radikalnih skupina, kaže da je portal „Vijesti Ummeta“ poznat kao glavno glasilo tzv. Islamske države za zemlje Balkana i BiH. On ukazuje da je, nakon napora sigurnosnih agencija, taj site jedno vrijeme bio neaktivan, no, kao i glavni siteovi tzv. Islamske države, i “Vijesti Ummeta“ su promijenile način rada, koji se trenutno bazira na Cloud tehnologiji a imaju znatno prisustvo i na Telegram aplikaciji u vidu raznih accounta koje koriste i koji se mijenjaju nakon određenog perioda. “Zabrinjavajuće je upravo to prisustvo na Telegramu stoga što je nemoguće ući u trag onome tko stoji iza accounta”, pojašnjava Abazović.

Profesorica na Fakultetu političkih nauka Sead Turčalo za BIRN BiH kaže da stranice s takvim sadržajem održavaju razinu radikalizacije no nisu pretjerano učinkovite u novačenju.

“Sva empirijska istraživanja ukazuju da na prvom mjestu u utjecaju na radikalizaciju u vjerovanju i ponašanju ima izravni kontakt. Vrlo mali broj osoba je radikaliziran zbog internet sadržaja. Takve stranice kao svoju publiku imaju osobe koje su već radikalizirane a njihova je funkcija održavati razinu radikalizacije. Naravno, u određenom trenutku mogu poslužiti kao svojevrstan okidač,“ kaže Turčalo. BIRN

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *