GENERAL PUKOVNIK ŽELJKO ŠILJEG:Hrvatski narod u BiH odigrao veliku ulogu prije, za vrijeme i nakon „Oluje“

U tom procesu je i hrvatski narod u Bosni i u Hercegovini odigrao veliku ulogu u svim fazama, prije „Oluje“, za vrijeme „Oluje“ i nakon „Oluje“, sa svojim vojnim snagama HVO i ukupnim naporom hrvatskog naroda i drugima bez obzira na naciju, vjeru i boju kože koji su doživljavali Hrvatsku svojom domovinom i Herceg-Bosnu svojim zavičajem, naročito u pripremi operacije „Oluja“, operacijama od jeseni 1994. god. do ljeta 1995. god., „Cincar“, „Zima ’94“, „Skok-1“, Skok-2“ i „Ljeto ’95“ do 30. srpnja 1995. god. kojima su srpske okupatorske snage dovedene u nepovoljan strateški položaj“, navodi general Šiljeg.

Vojno-redarstvena operacija „Oluja“, najblistavija vojna pobjeda u hrvatskoj povijesti kojom je oslobođen najveći dio tada okupiranog teritorija Republike Hrvatske prilika je za osvrt na veliki doprinos pripadnika i postrojbi Hrvatskoga vijeća obrane koji su sudjelovali kako u toj operaciji, tako i u onima koje su prethodili Oluji, kao i nastavku operacija na prostoru BiH.

Oluja je dugo i pomno planirana, za njezino izvođenje bile su ključne vojne akcije na prostoru zapadnog dijela BiH u kojima su rame uz rame sudjelovali pripadnici HV-a i HVO-a, a njezina izvedba i rezultat stvorili su preduvjete za iduće operacije u rujnu i listopadu 1995. godine koje su u konačnici ostvarili uvjete za potpisivanje Daytonskog mirovnog sporazuma. Tim povodom general pukovnik HVO-a Željko Šiljeg u razgovoru za Dnevni list govori o brojnim vojnim i sigurnosnim aspektima koji su prethodili Oluji, samoj operaciji, kao i nemjerljivom doprinosu HVO-a.

Pripreme

Šiljeg svoj osvrt započinje tvrdnjom kako je povijest ljudske vrste,  uz ostale, i povijest ratova s dva temeljna cilja, osvajanja i dominacije, odnosno obrane i oslobađanja te naglašava kako je Domovinski rat  bio obrambeni i oslobađajući rat u svim segmentima od početka do kraja.

„U ratovima postoje odlučujuće bitke koje su povijesne prekretnice ratova. Operacija „Oluja“ je bez ikakve sumnje odlučujuća bitka koja je riješila Domovinski rat na njegovom vrhuncu.

Možemo je usporediti sa mnogim bitkama u povijesti, navest ću samo „Overlord“, odnosno bitka za Normandiju u 2. svjetskom ratu koja je riješila cijeli rat“, ističe Šiljeg.

Pritom, navodi kako će u zastoju rata pobijediti onaj koji bolje iskoristi taj zastoj i definira  jasan politički i vojni cilj: Hrvatska i hrvatski narod su jasno definirali ciljeve i iskoristili zastoj do 1995. godine i riješili Domovinski rat u sukladnosti sa svim međunarodnim normama civiliziranog svijeta, Poveljom UN-a, međunarodnim ratnim pravom, ženevskim konvencijama i drugim međunarodnim dokumentima.

„U tom procesu je i hrvatski narod u Bosni i u Hercegovini odigrao veliku ulogu u svim fazama, prije „Oluje“, za vrijeme „Oluje“ i nakon „Oluje“, sa svojim vojnim snagama HVO i ukupnim naporom hrvatskog naroda i drugima bez obzira na naciju, vjeru i boju kože koji su doživljavali Hrvatsku svojom domovinom i Herceg-Bosnu svojim zavičajem, , naročito u pripremi operacije „Oluja“, operacijama od jeseni 1994. god. do ljeta 1995. god., „Cincar“, „Zima ’94“, „Skok-1“, Skok-2“ i „Ljeto ’95“ do 30. srpnja 1995. god. kojima su srpske okupatorske snage dovedene u nepovoljan strateški položaj“, navodi general Šiljeg.

Besprijekorno vođena

Dodaje kako je nakon ih operacija morala uslijediti odlučujuća bitka, kazavši kako je Oluja bila odlučna jednovremena, iznenađujuća po silini udara i pravcima udara, precizna, zapovjedno besprijekorno vođena, organizirana, koordinirana s najvišim stupnjem sigurnosti, logistički popunjena i najvažnije, s najvišom razinom morala vojnika, zapovjednika, pomoćnog osoblja i cijelog naroda kao i volje za riješiti pitanje ne samo jedne bitke, već opstanka uopće.

Ukazuje na činjenicu kako protivnik nije bio spreman ni po jednom od ovih elemenata po kojima se mjeri uspješnost jedne vojske te ističe kako okupacijske snage i politike nisu predviđale ništa od onoga što ih je zadesilo niti su brinuli o bilo kojem od ovih elemenata.

„Vojska i politika okupatora se vrlo brzo raspala, a u općem kaosu koji je vladao u njihovim redovima povukli su narod sa sobom kako bi se pravdali da su prognani i tako predstavljali pred svijetom, što rade i dan danas. Sve vrijeme zastoja HVO je vezao u Bosni i u Hercegovini značajne okupacijske snage koje nisu mogle biti uporabljene na hrvatskom ratištu, a kada su se okupacijske  snage u Hrvatskoj  raspale, raspale su se ubrzo i srpske snage i u Bosni i u Hercegovini“, podsjeća general Šiljeg.

Strateška bitka

Pritom, navodi kako su još kratko  gajili nadu da će se povući u Bosnu, pregrupirati  i izvršiti protuudar iz Bosne, međutim sa druge strane nisu bili amateri, već  i znanjem i iskustvom stasali branitelji koji su nastavili eksploatirati uspjeh „Oluje“bez novoga  zastoja, te prešli vojničkim rječnikom rečeno u gonjenje neprijatelja do konačnog sloma.

„Sada već kolokvijalno „Hrvatske snage“, sintagma koju je prvi puta uporabio general Ivan Tolj na konferenciji za medije na moj prijedlog u Informativnom stožeru u Posušju, jer nabrajanje snaga je bilo nepraktično, već kratko i jasno „Hrvatske snage“ tj. HV, HVO, cijeli narod koji je pružio otpor su nastavile gonjenje kroz realiziranje vojnih operacija „Maestral“, i „Južni potez“ do pred Banja Luku, čime je rat praktično završen potpunim slomom srpskih agresorsko-okupacijskih snaga,a slomljeni su i politički ciljevi koji su pokrenuli taj rat“, naglasio je general Šiljeg te naveo kako je to izravna posljedica strateške odlučujuće bitke „Oluja“ koja se proučava na svim vojnim učilištima u svijetu kao primjer svima drugima i tako će biti zauvijek iako neke politike nastoje promijeniti karakter Domovinskog rata, i dan danas, međutim to je nemoguće.

Nemjerljiv doprinos

Političke posljedice „Oluje“ su ulazak Republike Hrvatske u NATO savez i EU kao punopravne članice, što je doprinijelo stabilnosti i sigurnosti u jugoistočnoj Europi svima, a posebno hrvatskom narodu.

Podsjeća kako su u završnim operacijama, „Maestral“ i „Južni potez“ glavne snage su činile snage HVO-a, njihov  doprinos je nemjerljiv, za detaljnije raščlambe toga doprinosa potrebno bi nam bilo puno više prostora, ali u svakom slučaju treba spomenuti one koji se ne spominju. „Uglavnom javnost poznaje one koje vidi manje ili više u medijima kao i svi oni obični, mali, u medijima neprimjetni, a najveći ljudi, oni obični vojnici i zapovjednici na  najnižim razinama koji su u krvi i znoju dali sve od sebe kako bi postigli uspjehe u koje su ih vodili poznati i nepoznati, jer su do kraja vjerovali u ispunjenje cilja, su najznačajniji, jer su Domovinskom ratu dali općenarodni karakter“, navodi general Šiljeg te dodaje kako su nepoznati  također i oni koji su mislili i planirali, samozatajni i predani svom poslu. Ukazuje na činjenicu kako su operacije prije „Oluje“, „Oluja“ i operacije nakon „Oluje“  dugo vojno i politički promišljane, planirane, organizirane, koordinirane i realizirane; da nije bilo tako ne bi ni jedna uspjela. Naglašava kako najveću zahvalnost zaslužuju svi poginuli i ranjeni koji na bojištima ostaviše svoj život i dijelove tijela i koji nas upozoravaju u našim mislima i sjećanjima svaki dan da poduzmemo sve kako se nikada više ne bi doveli u takvu i sličnu situaciju.

„Zato se Domovinski rat u svim svojim segmentima treba i mora izučavati u svakom domu, a ne samo izvodno u školama kako bi buduće generacije bile svjesne mogućih opasnosti u budućnosti“, zaključio je general Šiljeg.

Piše: D. Pušić, dogadjaji@dnevni-list.ba

3 thoughts on “GENERAL PUKOVNIK ŽELJKO ŠILJEG:Hrvatski narod u BiH odigrao veliku ulogu prije, za vrijeme i nakon „Oluje“

 • kolovoz 7, 2018 at 2:46 pm
  Permalink

  “U”druzeni zlocinacki poduhvat pod NATO komandom a plan i dogovor je vec postojao samo su ubijali palili pljackali sto su stigli.💀

  Reply
  • kolovoz 7, 2018 at 9:44 pm
   Permalink

   Bez uvrede normalnim ljudi.a..,Vi srbi ste zapoceli rat,sad kad ste izgubili kriv ti nato krivi ti hrvati krivi ti muslimani! Nemoj brate baljezgat bez veze,jugoslavija,da je svima valjala,bila bi i danas! Ali nije,to je cinjenica! Procitaj koju knjigu,pomozi sam sebi,nece niko drugi

   Reply
 • kolovoz 7, 2018 at 11:47 pm
  Permalink

  JUGOSLAVIJA je bila velika i ugledna UN (granice zagarantovane) a srusena je ilegalno silom NATO i domacih separatista.
  Ali agresorima i fasistima valjaju Avnojevske Komunisticke granice a ne zemlja u kojoj su sve postigli zahvaljuci SRBIMA koji su je stvorili i pobjedjivali Fasistse.
  1914-1941-1991

  Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *