FRANJO LONČAR: Za 2022. godinu planiram svoj 300. maraton

Među trkačima koji su se pojavili na prvom izdanju Cazinskog maratona održanog prošle nedjelje svakako posebno mjesto zauzima Franjo Lončar.

Sa svoje 64 godine Lončar je maratonac s najviše istrčanih utrka na 42.195m u Hrvatskoj. Naime, u Cazinu je ovaj član kluba “Super Marathon” iz Italije istrčao svoj ukupno 260. maraton i ukratko podijelio svoje osnovne dojmove o novoj dugoprugaškoj utrci u BiH.

– Cazinski maraton je težak, ali simpatičan. Staza je malo komplicirana, sigurno da nije brza, ali je dobra u natjecateljskom smislu, rekao je Lončar o još jednoj od brojnih novih utrka organiziranih u BiH kroz posljednje dvije godine.

Trkač s najviše istrčanih maratona na Balkanu je Drago Boroja iz Srbije koji je po posljednjoj evidenciji stigao do brojke od 393 maratona i jedini je iz regije član “Kluba 300+ maratona”. Ovaj klub se vodi na svjetskoj razini, a evidenciju vode članovi japanskog “Kluba 100 maratona”. Na listi se nalaze maratonci iz čitavog svijeta koji su istrčali najmanje 300 maratona, a što je zaista impresivno postignuće.

U skoro vrijeme bi se Boroji na ovoj listi mogao pridružiti i Franjo Lončar koji je svoj prvi maraton istrčao 1994. godine kad je imao 42 godine.

– Moj tempo je 13 – 14 maratona godišnje tako da očekujem da za tri i pol godine istrčim svoj 300. maraton. Planiram da će to biti Ljubljanski maraton 2022. godine… ako budem živ, izjavio je Franjo Lončar.

Osobni rekord na maratonu mu je vrlo respektabilnih 2:47:36, a istrčao ga je upravo u Ljubljani 2001. godine s punih 48 godina.

Zanimljivo je da su i Boroja i Lončar u stvari rodom iz BiH, iako ih je životni put odveo u Hrvatsku i Srbiju. Boroja je iz Starog Sela, općina Donji Vakuf, a Lončar iz Gornje Lupljanice, općina Derventa. Er.B.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *