FILIPOVIĆ I TODOROVIĆ SLOŽNI: Favoriti smo, ali to trebamo opravdati na terenu

Favoriti smo, morali bi ih proći. Ali po onom što znamo, sigurno nisu za podcijeniti, u Europi to ne smijete činiti, već je bilo iznenađenja koja na to upozoravaju, smatra Ognjen Todorović

Spartak je bio bolji s ukupnih 2:1, ali Zrinjski je zahvaljujući UEFA-inim izmjenama sustava natjecanja ostao u Europi, igrat će u kvalifikacijama za Europsku ligu. Sutra Pod Bijeli brijeg tako stiže novi rival, malteška Valletta o kojoj se puno ne zna, a koju mnogi unaprijed otpisuju. Ne i Plemići.

Ognjen Todorović i Miloš Filipović najraspoloženiji su igrači Zrinjskog na otvaranju sezone. Krila. Dakle, dobro je. Zrinjski ima želju igrati prema naprijed i to ovaj dvojac pokazuje – Todorović je zabio u uzvratu sa Spartakom, Filipović, najbolji strijelac Premijer lige prošle sezone,  na otvaranju prvenstva na Tušnju. Od njih se kao takvih puno očekuje protiv Maltežana, i oni sami od sebe…

Miloš Filipović

– Pričao sam s prijateljem koji tamo igra. Igor Mišan (nastupa za Pembroke, op. a.). Već je dvije godine tamo i kaže da smo mi tehnički dosta bolji od njih, da ne bi smjeli imati problema ako budemo pravi, rekao nam je Filipović, ali onda dodao i ovo: Kaže da su vrlo čvrsta ekipa, više orijentirana na defanzivu. Igraju na kontranapade.

Naglasio je i to da će se na Malti igrati na umjetnoj travi (Centenary stadion, Ta’ Qali), dok mu je kolega Todorović nešto manje oprezan, ali ni on se ne busa u prsa.

– Favoriti smo, morali bi ih proći. Ali po onom što znamo, sigurno nisu za podcijeniti, u Europi to ne smijete činiti, već je bilo iznenađenja koja na to upozoravaju.

‘Bili bolji od Spartaka…’

Dobro je da ima opreza, ali dobro je i to da se u taboru Zrinjskog osjeti samopouzdanje – a ono potiče iz prve tri utakmice sezone.

– Bili smo bolji od Spartaka, ali u prvu smo utakmicu ušli s prevelikom dozom respekta. Mislili smo da su bolji. Na kraju je presudio taj crveni karton, ocijenio je Filipović.

– Po meni smo podbacili protiv Spartaka, trebali smo proći, dodao je Todorović.

Obojica smatraju da igra nije bila loša, iako su složni s konstatacijom trenera Miše da je u uvodnom dijelu sezone obrana položila te da napad treba bolje.

Ognjen Todorović

– Realizacija šteka, to je istina, u napadu se još tražimo, i ja i Todorović i Bilbija, Jović, Aćimović. Ali raduje koliko smo prilika stvorili protiv Spartaka u uzvratu, posebno zbog činjenice da je to Liga prvaka, rekao je Filipović, a Todorović dodao: Nakon Spartaka nije bilo lako gostovati na Tušnju, ali bitno je da smo pobijedili, da smo se vratili na staro, pobjedama.
U Tuzli su Mostarci zaigrali odmah nakon ispadanja od Spartaka pa za generalnu ocjenu tog nastupa treba uzeti u obzir i emotivno pražnjenje. Sad su se strasti smirile, Maltežane čekaju hladne glave…, i velikih očekivanja.

 Iskusniji, željni iskoraka

To da Zrinjski već pet godina nikoga nije izbacio iz Europe, sigurno zvoni u glavama igrača. Zbog toga je valjda i respekt za Spartak bio tako velik uoči prve utakmice. Zbog toga bi prolaz dalje u 3. kolo kvalifikacija za Europsku ligu bio veliki motiv za dalje, za novu rundu, za sljedeće europske nastupe.

– To je taj neki isti rejting kada pričamo o Valletti i nama u Europi, o rezultatima zadnjih godina, ocijenio je Filipović pa dodao: S tim da smo mi iskusniji, vrlo je važno da smo zadržali glavne igrače. A imamo sada 25 imena u kadru, ne i prvih 11. Trener će morati rotirati da ostanemo svježi u ovom zahtjevnom ritmu. Nismo nikoga već odavno prošli, bio bi to uspjeh napraviti protiv Vallette.
– Moramo maksimalno ući u utakmicu da bi napravili iskorak, preskočili tu jednu prepreku, zaključio je Todorović.

Drugi protivnik s Malte

Zrinjskom je Velletta drugi protivnik s Malte. Godine 2006. Plemići su u Intertoto kupu u Mostaru pobijedili Marsaxlokk 3:0, a na Malti je bilo 1:1 – zanimljivost kaže da se gostujući uzvrat igrao u 10 sati ujutro.

Zahtjevan ritam

U slučaju prolaza dalje u 3. kolo kvalifikacija za Europsku ligu, Zrinjski bi uskočio u još teži ritam od dosadašnjeg. Odmah u tjednu nakon uzvrata s Vallettom na Malti (2. 8.) čekalo bi gostovanje u Mađarskoj ili Bugarskoj – kod Ludogoreca ili Vidija, odnosno poraženog iz tog duela.

Kladionice ne vjeruju Maltežanima

Kladionice na pobjedu Zrinjskog nude prosječnu kvotu 1.45, dok bi pobjeda Vallette po bookmakerima bila veliko iznenađenje – uz dvicu stoji kvota 7.75. Uz neriješen rezultat postavljena je kvota 3.80.

Sude Irci

Pravdu će u Mostaru dijeliti sudačka četvorka iz Irske na čelu sa Neilom Doyleom, kojem će asistirati Emmet Dynan, Allen Lynch i Graham Kelly.

Piše: Slaven Nikšić
sport@dnevni-list.ba

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *