Filcanjem vune do očuvanja kulturne baštine i zaposlenja u BiH

Udruženje za očuvanje kulturnog nasljeđa i tradicije „Sahan“ organiziranjem radionica i ciljanim djelovanjem nastoji potaknuti nezaposlene žene i mlade da se aktivno bave filcanjem vune, ali i na koji način predstaviti i prodati izrađeni artikl.

Predsjednica Udruženja „Sahan“ Fikreta Nazifović kazala je u razgovoru za Fenu da su organizirali radionice filcanja vune u Servis-centru „Dajte nam šansu“ želeći na taj način dati skroman doprinos u radu s djecom s posebnim potrebama i njihovim obiteljima, a da će slične radionice i predavanja biti održani u Vogošći, Istočnom Sarajevu i Kiseljaku.

Filcanje je tehnika prerade vune koja se temelji na svojstvu vlakana da se uslijed mehaničkog i toplinskog djelovanja, a uz pomoć sapuna, međusobno upletu u čvrstu strukturu. Vuna se nakon češljanja ne prede u nit, nego se moči vodom i sapunom, a zatim gnječi i valja.

„Aktivnim sudjelovanjem na radionicama korisnici obuke će razviti i dodatne vještine kojima će se olakšati njihov ulazak na tržište rada kako bi se poboljšali životni uvjeti u njihovim obiteljima. Polaznici naših radionica mogu naučiti mnogo o ovoj staroj tehnici prerade vune, izrađivati kape, šešire, prsluke, papuče, suvenire, nakit te ih mogu ponuditi na tržište rada“, istaknula je Nazifović.

Nazifović je naglasila da je to udruženje osnovano a ciljem podrške marginaliziranim i ranjivim grupama, mladim i nezaposlenim, kroz edukacije o praksama, izazovima, znanjima, rukotvorinama te poticanja na poduzetništvo i jačanje uloge žena i mladih u društvu.

Njihova vizija je, poručila je, predstavljanje kulturne raznolikosti i ljudske kreativnosti, očuvanje i zaštita kulturne baštine i tradicije te da su osim tih radionica organizirali i predavanja s fokusom na psihosocijalnu promociju i pozitivnu afirmaciju humanih vrijednosti.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *