FIFA VELIKI NAPREDAK DALIĆEVIH VATRENIH NA ZADNJOJ LJESTVICI

Hrvatska je danas četvrta reprezentacija svijeta, no što je čeka sutra bez Mandže,Sube, uskoro i Luke, Rakete…

Tri velika imena sa SP-a u Rusiji rekla su zbogom, a sljedeći oproštaji mogli bi biti kolosalnog utjecaja na budućnost hrvatskog reprezentativnog nogometa

Jučer iz Nyona dobre vijesti za hrvatske navijače, ali oni svejedno nisu spokojni. Brine ih skora budućnost.

Hrvatska nogometna reprezentacija napredovala je 16 mjesta na najnovijoj FIFA-inoj ljestvici i sada je četvrta reprezentacija svijeta sa 1.643 boda. Svjetski prvak Francuska popela se na prvu poziciju, prvi put nakon 16 godina na ljestvici koja nastaje po novoj formuli.

– Novi se sustav računanja temelji prvenstveno na dodavanju i oduzimanju bodova prijašnjem broju bodova umjesto na izračunu prosjeka bodova kroz zadano vremensko razdoblje. Bodovi koji se dodaju ili oduzimaju određuju se prema relativnoj snazi oba suparnika, uključujući i očekivanje da bi bolje plasirane reprezentacije trebale ostvarivati bolje rezultate protiv slabije plasiranih reprezentacija, a naglasak je stavljen i na veću važnost završnice velikih natjecanja, odnosno manju važnost prijateljskih utakmica, objašnjeno je na stranicama Hrvatskog nogometnog saveza. Na temelju te nove formule Francuska je napredovala šest mjesta do prve pozicije koju je zadnji put držala u svibnju 2002. Samo tri boda iza Francuske su polufinalisti svjetskog prvenstva Belgija, koja je u odnosu na zadnju objavljenu ljestvicu u lipnju napredovala jedno mjesto.

Hrvatska se s ovom četvrtom pozicijom izjednačila sa svojim najboljim rankingom iz lipnja 2013. godine, što itekako raduje navijače, ali kako to biva u nogometu i životu – oni se već pitaju, što će i kako Hrvatska dalje bez velikih imena koja su se oprostila, a do sada su to učinili Vedran Ćorluka, Mario Mandžukić i Danijel Subašić.
Namjerno, kažemo do sada, jer najvjerojatnije nas uskoro očekuju nove službene najave umirovljenja. Sve su oči uprte u Luku Modrića (32), koji i na klupskoj razini nije odlučio gdje će i što će, a vjeruje se da bi njegovim stopama mogao i dvije godine mlađi Ivan Rakitić – zanimljivo, obojica su svoju seniorsku nogometnu karijeru započela na širokobriješkoj Pecari – Luka 2003. u dresu Zrinjskog, Ivan kao član Basela, dvije godine kasnije.
Njih dvojica, svi oni, jednom će otići, i doći će neka nova imena, možda i bolji igrači, ali do tad će vladati neizvjesnost – tko će ih naslijediti, glavno je pitanje, a dobro je što se zna tko će ih voditi. Zlatko Dalić se, čini se, malčice nećkao po pitanju ostanka na klupi Vatrenih, ali na kraju je odlučio da će ostati. Očekuje se od njega, sasvim normalno nakon svjetskog srebra iz Rusije, da nastavi nizati lijepe rezultate, ali sada bi pred njega trebala biti bačena i zadaća stvaranja jedne nove Hrvatske, Hrvatske koja će nastaviti kontinuitet stvaranja nogometnih generacija koje će dizati naciju na noge. S. N.

Veliki pad Njemačke, BiH 39. 

 Druge reprezentacije koje su napredovale su Urugvaj koji se popeo sa 14. na 5. mjesto i Engleska, suparnik Hrvatske u Ligi nacija, sa 12. na šesto. Španjolska, drugi hrvatski suparnik u skupini u Ligi nacija, popela se jedno mjesto, sa 10. na 9. poziciju. Njemačka koja je u lipnju prije početka svjetskog prvenstva u Rusiji bila prva pala je 14 mjesta i sada je 15. reprezentacija svijeta. Argentina s petog na 11. mjesto, a Poljska je pala sa 8. na 18. mjesto.
Reprezentacija BiH napredovala je za jednu poziciju i sada je 39. reprezentacija svijeta, mjesto iza Turske i jedno ispred Škotske. Sljedeća FIFA-ina ljestvica će biti objavljena 20. rujna.

 

FIFA-ina ljestvica, 16. kolovoza

  1. (7) Francuska 1726
  2. (3) Belgija 1723
  3. (2) Brazil 1657
  4. (20) HRVATSKA 1643
  5. (14) Urugvaj 1627
  6. (12) Engleska 1615
  7. (4) Portugal 1599
  8. (6) Švicarska 1597
  9. (10) Španjolska 1580

9. (12) Danska    1580

39. (40) BiH    1452

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *