FIFA MUZEJ: Tri kata prepuna znamenitosti

Tri kata prepuna znamenitosti koje pokazuju rast nogometa iz skromnih početaka u globalnu kulturu

Blatter je dao prijedlog za muzej 2012. godine, izgradnja zgrade je započela 2014., dovršena 18. prosinca 2015. godine, da bi novi FIFA predsjednik, Švicarac Gianni Infantino, svečano otvorio FIFA muzej, vrijedan 128 milijuna eura, 28. veljače 2016.

Kao jedna od zaostavština bivšeg predsjednika FIFA-e, Sepa Blattera (od 1998. do 2015.), prije nego je ovaj podnio ostavku na tu funkciju, a potom od FIFA Etičkog povjerenstva i suspendiran na 8 godina (kasnije je to skraćeno na 6) od svih aktivnosti vezanih uz nogomet zbog zlouporabe položaja, sukoba interesa i nelojalnog vođenja, ostala je i inicijativa vezana za FIFA muzej u Zürichu (Švicarska), gradu u kojem je smješteno i sjedište svjetske nogometne organizacije.

Dres Davora Šukera koji je nosio na Mundijalu u Francuskoj 1998.

Blatter je zajedno s Izvršnim odborom FIFA-e dao prijedlog za muzej 2012. godine, izgradnja zgrade je započela 2014., dovršena 18. prosinca 2015. godine, da bi novi FIFA predsjednik, Švicarac Gianni Infantino, svečano otvorio FIFA muzej, vrijedan 128 milijuna eura, 28. veljače 2016. godine.

Posjetio sam ga 8. travnja ove godine, a kad sam tamo krenuo jedan lokalac me znakovito pogledao upozorivši: “Ali to je skupo…”. Da, ulaznica od 24 švicarska franka (ili oko 44 konvertibilne marke) za FIFA muzej je skupa zabava i Švicarcima.

Dres u kojem je Zinedine Zidane odigrao polufinalni meč Mundijala 1998. Francuska – Hrvatska (2:1)

Ipak moj posjet je bio kao sportskog novinara Dnevnog lista i mogao sam bez dodatnih briga o svom budžetu uživati u tri kata prepuna znamenitosti iz povijesti svjetskog nogometa.

A za obići izložene dokumente i artefakte uz multimedijalne, audiovizualne i interaktivne sadržaje iz svjetske nogometne baštine potrebno je barem dva sata vremena.

Od 2012. godine švedski jezik po njihovoj najvećoj nogometnoj zvijezdi, Zlatanu Ibrahimoviću, ima novu riječ u svom rječniku: “Zlatanera”, a što znači “dominirati”

Muzej kroz nekoliko razina, 4.000 knjiga, magazina i tekstova, preko 1.000 eksponata, uključujući suvenire, dokumente, oko 1.400 fotografija i 500 video snimaka, pokazuje kako je nogomet narastao iz skromnih početaka u globalnu kulturu. Posjetitelji mogu i sami testirati svoje znanje o nogometnoj igri ili se oprobati u sadržajnoj nogometnoj igraonici, a u sklopu ture imaju priliku u mini kino sali pogledati kratki film “The Final”.

Članica FIFA-e od 1996. godine je i Bosna i Hercegovina

FIFA je oformljena 21. svibnja 1904. godine, u svom okrilju okuplja 211 nacionalnih nogometnih saveza, organizator je Svjetskih prvenstava u nogometu za muškarce i žene, a upravo na ova dva turnira je poseban fokus FIFA muzeja. Tako je moguće napraviti turu kroz sve svjetske mundijale od 1930. godine i SP-a u Urugvaju uz uvid u niz dokumenata, fotografija te pojedinačna predstavljanja individua koje su ovaj sport učinile najvećim.

 

250.000

FIFA je muzej izgradila očekujući 250.000 posjetitelja godišnje, ali je prve godine ovo zdanje posjetilo 132.000 ljudi što znači poslovanje s minusom koje su mnogi proglasili novim promašajem FIFA-e. Zgradu u kojoj se muzej nalazi FIFA je uzela u najam do 2055. godine.

 

3.000

 

FIFA muzej se prostire na 3.000 kvadratnih metara prostora i tri kata prepuna znamenitosti iz povijesti svjetskog nogometa.

 

FIFA TROFEJ

Nakon što je umirovljen Jules Rimet trofej koji je svjetskom nogometnom prvaku dodjeljivan od 1930. do 1970. godine, FIFA trofej je od SP-a 1974. osvojilo 6 različitih nacija (Njemačka, Argentina, Italija, Brazil, Francuska, Španjolska). Napravljen je od 18-karatnog zlata, teži 6kg i visok je 36cm.

Dizajnirao ga je talijanski umjetnik Silvio Gazzaniga. Isključivo svjetski prvaci i šefovi država imaju pravo dodirnuti FIFA trofej pa je tako Cafu (kao svjetski prvak s Brazilom) donio statuu u muzej. Za ženski trofej je isto napravila njemačka nogometašica Renate Lingor, također osvajačica naslova svjetske prvakinje. Ranije je trofej između održavanja prvenstava držan u bankovnom trezoru u Zürichu. Danas originalni FIFA trofej možete vidjeti samo u FIFA muzeju.

 Piše: Ersan Bijedić, sport@dnevni-list.ba

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

error: Content is protected !!