FERGUSON: BiH očajnički treba gospodarski rast, a ne rasprave o prošlosti

Veleposlanik Velike Britanije u BiH Edward Ferguson smatra da je krajnje vrijeme da se bh. politički lideri ostave prošlosti, a posvete ekonomskim i drugim temama koje utječu na direktan život građana. Na upit Dnevnog lista da prokomentira situaciju u zemlji koja broji pola milijuna nezaposlenih, bilježi najveću stopu nezaposlenosti mladih u okruženju i koju napuštaju mlade obitelji, a gdje se politički lideri amnestiraju od odgovornosti za isto, a umjesto o gospodarstvu govore o novim ratovima Ferguson je kazao da vrijeme i energiju ne bi trebalo trošiti na političke rasprave o prošlosti, već pozornost usmjeriti na budućnost za koju je potrebna sva naša energija.

BiH jedna od zemalja gdje je najteže registrirati novi biznis

„Ovoj zemlji očajnički treba ekonomski rast jer je to način na koji se može riješiti razina siromaštva. Nezaposlenost je u BiH na zastrašujućoj razini, a posebno se to odnosi na mlade ljude. Svjedoci smo da prevelik broj mladih ljudi napušta ovu zemlju i drugdje traži prilike koje ovdje ne može naći. Ujedinjeno Kraljevstvo je spremno uraditi sve u okviru svojih mogućnosti da se ekonomija poboljša i stvore prilike za rast i razvoj gospodarstva, pa tako i mlade ljude“, izjavio je Dnevnom listu Ferguson dodavši da se, kako bi u potpunosti odgovorio na naše pitanje, mora vratiti i tri godine unatrag.

„Tada su Ujedinjeno Kraljevstvo i Njemačka pokrenuli inicijativu koja je bila osmišljena upravo da zaustavi političke rasprave koje su trajale dugo i otežavale razvoj ove zemlje i da ohrabri političke lidere svih strana da se uhvate sa stvarnim – ekonomskim problemima i izazovima koji utječu na svakodnevni život ljudi“, kazao je on. Dodao je da je BiH jedna od zemalja u kojima je najteže registrirati novu tvrtku i pokrenuti novi biznis. „To je zaista veliki problem u privlačenju novih investicija i mi želimo poboljšati tu sliku, kako realnu, tako i percepciju o BiH“, ustvrdio je dodavši da ipak ne treba biti previše negativan, budući da imaju veliki broj partnera na različitim razinama vlasti, s kojima surađuju. Ferguson je boravio jučer u Stocu, gdje je, nakon što je to učinjeno u brojnim drugim općinama i gradovima u BiH, potpisan ugovor i s tom općinom o pristupanju projektu LIFE. Općina Stolac je tako i službeno pristupila projektu privlačenja investicija i poboljšanja gospodarskog okružja na lokalnoj razini – LIFE, što ga implementira Međunarodna financijska korporacija – IFC, članica Grupacije Svjetske banke, u suradnji s Britanskim veleposlanstvom u Bosni i Hercegovini.

Načelnik Općine Stolac Stjepan Bošković, britanski veleposlanik u BiH Edward Ferguson i predstavnici Grupacije Svjetske banke prezentirali su očekivane učinke ovog projekta. Prije toga, Ferguson je naglasio da u gradu na Bregavi nije prvi put, da je nekoliko puta dolazio kao turist i da se radi o jednom prelijepom gradu – bogate povijesne baštine, te da ga radosti što može i kroz ovaj projekt pomoći lokalnu ekonomiju.

Istaknuo je da je projekt LIFE vrlo konkretan, provodi se u brojnim sredinama u BiH – od Gruda do Šamca, a cilj mu je pojednostaviti procedure za registraciju novih biznisa, te premostiti prepreke za privlačenje novih investicija. Istaknuo je da on već rađa plodovima u sredinama gdje se on od ranije implementira. Primjerice, u Sarajevu je za 15 posto porastao broj registracija novih biznisa, a za 20 posto smanjeno vrijeme za registraciju novog biznisa. Istim, čak i boljim rezultatima nada se i u Stocu.

Oživljavanje Stoca

Stolački načelnik Stjepan Bošković kazao je da se nada da će se implementacijom ovog projekta, te pojednastovljenjem i skraćenjem procedure za registraciju novih tvrtki, vratiti povjerenje privatnog sektora u Općinu Stolac.

Dodao je da se posebno oživljavanje gospodarstva i posebno gospodarske zone Hodovo očekuje nakon početka radova na prometnici Stolac-Neum, te da bi se sinergija projekta LIFE i oživljavanje ovog kraja gradnjom poveznice prema moru posebno pozitivno mogla odraziti na Stolac i privlačenje investicija u taj gradić, iznimno bogate kulturne i prirodne baštine.

 Piše: K.Perić, dogadjaji@dnevni-list.ba

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *