EUROPA PUCA NA TRI BLOKA: Hrvatska u “novoj Europi”, BiH i Srbija u “pravoslavnoj”?

Prema analizi CIA-e Europa će 2020. “puknuti” na tri bloka, a BiH bi se u tom scenariju našla u ovom istočnom ili pravoslavnoj Europu koju bi činile Srbija, Rumunjska, Bugarska, Makedonija i Grčka, ali i Albanija

MOSTAR – Kako jaka Europska unija ne odgovara niti jednom od najjačih geopolitičkih igrača ne treba nikoga pretjerano iznenaditi, ali da ne odgovara pojedinim zemljama članicama, i to onima koji su od nje imali najviše koristi, teško je shvatiti. Nitko od ozbiljnih analitičara ni na koji način niti umanjuje niti želji propast nacionalnih država, koje i dalje u svojim rukama drže većinu mehanizama odlučivanja, ali rascjepkana Europa bez suradnje i pojedinih zajedničkih politika je lak pline “geopolitičkim ajkulama” SAD-u, Rusiji ili Kini. I dok se još uvijek one koji najavljuju kraj EU ne shvaća u potpunosti ozbiljno (iako su pojedini najviši dužnosnici same EU o tome otvoreno govorili) poput bombe je odjeknula informacija kako je navodno američki predsjednik Donald Trump od francuskog kolege Emmanuela Macrona tražio izlazak iz EU u zamjenu za brojne povlastice. Kada tome dodamo da je migrantska kriza od 2015. do danas uvelike podijelila Europu, a sada prijeti možebitnom političkom kraju i njemačke kancelarke Angele Merkel, jasno je kako je vrag odnio šalu te je bukvalno “sada ili nikada” da EU pokaže snagu i napokon se pozicionira kao ravnopravan “igrač” na svjetskoj političkoj sceni.

Predviđanja iz SAD-a

U suprotnom raspad je neminovan, pa se već uvelike u svjetskoj i europskoj javnosti raspravlja kakav bi on mogao biti. Mnogi ističu analizu američke CIA od prije devet godina a koja je napravila viziju Europe 2020. prema kojoj bi se ona raspala na tri djela – zapadni, tzv. stara Europa koju bi činile, Francuska, Njemačka, Velika Britanija, Austrija, Španjolska, Portugal, Italija, Švedska, Norveška, Finska…; tzv. nova Europa koji bi činile Litva, Estonija, Latvija, zemlje “Višegradske skupine”, Hrvatska i Slovenija, a nalazio bi se pod njemačkim ekonomskim i američkim vojnim patronatom; te istočnu ili pravoslavnu Europu koju bi činile Srbija, Rumunjska, Bugarska, Makedonija i Grčka, a ovom bloku pripala bi BiH i Albanija.

Ovome treba dodati i scenarij koji predviđa ugledna američka nevladina organizacija “Stratfor” koji smatra da će se EU uskoro raspasti na dva dijela: bogatiji Zapad i grupu malih zemalja središnje Europe, koje će se vojno prikloniti Washingtonu. Pravoslavna unija ili, skraćeno, Bizantija (nekadašnji naziv Bizanta) neće nastati zbog pravoslavnog “bratstva”, već će to biti, nazovimo to, “plinska unija”, čiji je osnovni motiv formiranja – novac.

Ono što treba na sve kazati jeste kako predviđanja CIA ne treba uzimati zdravo za gotovo, ali niti podcjenjivati. Naročito ukoliko vidimo što se događa s “projektom mira” prvo nagrizenog ekonomskom krizom, a nakon toga i onom migrantskom. Polako su se profilirale zemlje “Višegradske skupine” (Poljska, Češka, Slovačka i Mađarska) koje preferiraju nacionalnu na uštrb EU politike, pa vrlo često oštro napadaju EU i njene politike. Nadalje, tu je i inicijativa “Tri mora”, koja je pokrenuta 2016. i predstavljena kao projekt poboljšanja prometnih i energetskih veza između sjevera i juga te regije. Uključuje 12 zemalja Srednje i Istočne Europe – Hrvatska, Slovenija, Austrija, Mađarska, Češka, Slovačka, Poljska, Estonija, Latvija, Litva, Rumunjska i Bugarska. Sama činjenica da je ovu inicijativu podržao sam Trump, koji jasno pokazuje kako nije neki fan EU-a, te je sudjelovao i na sastanku ove inicijative, nagnalo je mnoge, među kojima i Njemačku, da“Tri mora” nazovu trojanskim konjem SAD-a u Europi.

Nova Europa

U svakom slučaju vitalno je da troma i eurokratizirana Unija napokon počne davati odgovore. Hoće li to biti jedan od pet scenarija iz “Bijele knjige” ili nešto drugo, u ovom trenutnu je neizvjesno ali odgovori o budućnosti se moraju hitno prezentirati. Njemačko-francuska lokomotiva mora početi vući još jače i iznjedriti novu Europu, koja će i Trumpu i Putinu dati do znanja da neće biti ničija igračka nego na najbolji način štititi svoje interese. Osim ekonomskih instrumenata nužni su i oni politički, koji će omogućiti brže odgovore na promjene kako u EU tako i cijelom svijetu. “Ekonomski džin” jednostavno mora prestati biti “politički patuljak” i “vojni mrav” te pronaći najbolju mjeru između suverenosti nacionalnih država ali i dijela prenijetog suvereniteta na EU kako bi se donosile pravovremene i najbolje odluke. Uz sve mane, koje niti ne treba sporiti, Unija je svojim članicama svakako donijela kudikamo više koristi nego štete, ali i cijeloj Europi. Međutim, dok je znala ponuditi odgovore na ekonomske izazove, zbog tromosti i nepostojanja adekvatnih mehanizama i politika na one, svima je valjda jasno, od nekoga nametnite krize poput migrantske do dan danas nema jasnog odgovora. U globalnom i postmodernom svijetu odgovori se moraju nuditi jučer, a ne danas ili kako je to slučaj u EU sutra, pa da smo u situaciju da zakleti Europljani poput Martina Schulza ili Frederice Mogherini otvoreno govore o mogućem raspadu Unije nikoga ne treba čuditi. Ukoliko do toga dođe, Trump i Putin će zadovoljno trljati ruke jer u takvom svijetu nikakvi “igrači” neće biti jedna Njemačka ili Francuska, a kamoli Hrvatska ili Slovenija, pa ćemo doći u situaciju umjesto da smo za stolom biti ćemo na stolu. Sve zemlje Europe biti će tek “privjesak” i “dobivati mrvice sa stola velikih i bogatih”. EU mora biti jasno da se svijet mijenja, da više nije unipolaran samo s jednim centrom moći, nego da ih je na sceni nekoliko (uz već spomenute tu je prije svega i Indija) pa se ne smije čekati da se stvari same događaju nego ih se mora kreirati.

Piše: Dragan Bradvica, dragan.bradvica@dnevni-list.ba

2 thoughts on “EUROPA PUCA NA TRI BLOKA: Hrvatska u “novoj Europi”, BiH i Srbija u “pravoslavnoj”?

 • srpanj 6, 2018 at 12:22 pm
  Permalink

  Čije su ovo “dobre” želje? Neko sanja nikada dosanjani san? Hrvatska u ovakvom interfernu gubi državnost i postaje kolonija katoličke Evrope!

  Reply
 • srpanj 6, 2018 at 4:48 pm
  Permalink

  Mogu i muslmani svojih 5 kantona u Fasisticki dio Evrope ako ih prime,okupirana RSK se vraca Srbima i pripada istocnom Evropskom dijelu i antifasistickom savezu sa Rusijom Kinom Indijom Brazilom Iranom Argentinom i mnogim slobodarskim zemljama.

  Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *