EU stavlja na stol 500 milijuna eura čim vlasti dogovore poreze

Spremni smo staviti na stol 500 milijuna eura čim vlasti na stol stave dogovorene poreze. Sad je vrijeme da se odluči hoće li ove mjere biti prihvaćene. Poštivati ćemo svaku odluku bh. vlasti, a dugoročni ciljevi važniji su od kratkoročnih političkih poena, kaže Wigemark

SARAJEVO – Cjelokupna međunarodna zajednica jasna je u ocijeni kako su Bosni i Hercegovini nužne reforme, ali toga su svjesne i domaće vlasti koje u ovom mandatu započele čitav niz reformskih procesa, poručeno je na konferenciji povodom promocije knjige “Vizija 2020: Reforme u Bosni i Hercegovini – put ka europskoj budućnosti”.

Lars-Gunnar Wigemark, voditelj Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, poručio je kako su upravo socioekonomske reforme našu zemlju vratile na EU tračnice jer se po prvi put upravo te reforme vraćene u prvi plan i prvi put se nije govorilo o ustavnim i etničkim pitanjima.

– Svi su radili zajedno te je takav napredak moguć iako nije lagan. Napredak se možda smatra skromnim, ali imajući u vidu zastoj prethodnih godina, napravljeni su mnogi koraci da BiH krene naprijed. I iz EU je poručeno kako se radi o značajnom napretku, kaže Wigemark.

Trošarine nužne

Prema njegovim riječima, nesporno je kako će strukturne reformi izazvati i otpore, ali kako ova zemlja ne smije odustati od reformskog puta. Konstatirao je veliku nezaposlenost kao najveći problem te kako BiH treba mnogo više investicija u infrastrukturu, o čemu postoji suglasnost bh. vlasti i međunarodne zajednice.

– Spremni smo staviti na stol 500 milijuna eura čim vlasti na stol stave dogovorene poreze. Sad je vrijeme da se odluči hoće li ove mjere biti prihvaćene. Poštivati ćemo svaku odluku državnih vlasti, a dugoročni ciljevi važniji su od kratkoročnih političkih poena. Zajedno možemo oživjeti napredak i značajno poboljšati živote građana, zaključio je Wigemark.

Maureen Cormack, veleposlanica SAD u BiH, također je podcrtala pitanje trošarina kazavši da su porezi teško pitanje u mnogim zemljama, ali su ključ za napredak.

– Postoji razumna sumnja gdje će novac završiti zbog korupcije u državi, ali to bh. vlasti moraju riješiti sa međunarodnim institucijama, istaknula je Cormack. Isto tako, kaže kako su trošarine ključne za izgradnju autoputova te kako je svjesna da postoje bojazni kako će cijene naftnih derivata poskupjeti, ali da svi moramo misliti na budućnost. Uz to, podcrtala je i nužnost privlačenja investicija, naročito u ruralnim područjima. Kada je pak u pitanju izmjena Izbornog zakona BiH, ona očekuje dogovor bh. vlasti jer se radi o preduvjetu za budući napredak euroatlantskog puta BiH i od suštinske su važnosti za sigurnost i prosperitet zemlje. Poručila je kako će SAD, kao i uvijek, podržati one koji su spremni poduzeti nužne reforme.

Posvećenost reformama

Christiane Hohmann, veleposlanica Njemačke u BiH, poručuje kako porezi nikada nisu popularni, ali ukoliko trošarine budu usvojene, moći ćemo dalje raditi i implementirati viziju BiH kao članice EU.

– U BiH je prerano počela predizborna kampanja, što nije prihvatljivo. Izbori su daleko, još godinu dana, ali nekad se čini kako su tu za nekoliko tjedana. Svjedoci smo populističke politike, umjesto fokusa na dugoročni napredak, poručio je Edward Ferguson, veleposlanik Velike Britanije u našoj zemlji.

Fadil Novalić, premijer Federacije, uvjeren je kako je u BiH moguć nastavak reformi, jer se one isplate, iako i on priznaje kako je predizborna kampanja prerano krenula. Tvrdi da je Vlada FBiH bila potpuno okupirana reformama te su najviše postigli u prvom poglavlju reformske agende gdje se radi o financijama, a puno se postiglo i na tržištu rada. Kada su u pitanju budući koraci, oni će se prvenstveno odnositi  na aktivnosti u poboljšanju poslovnog okruženja te borbi protiv sive ekonomije.

– Namjera nam je da smirimo socijalna pitanja kao što su fond MIO/PIO te braniteljska populacija. Želimo imati socijalni mir narednih pet, deset godina kako bismo mogli raditi i druge stvari, poručio je Novalić. I prema njegovom mišljenu, usvajanje trošarina sada je pitanje svih pitanja pa se i on nada kako će se sljedećih dana i na to staviti točka.

Piše: Dragan Bradvica, dragan.bradvica@dnevni-list.ba

 

One thought on “EU stavlja na stol 500 milijuna eura čim vlasti dogovore poreze

  • listopad 4, 2017 at 2:09 pm
    Permalink

    Samo luđaci mogu odbiti ove prijedloge. Ukoliko se ovo ne usvoji, onda ni jedan sadašnji političar ne bi smio biti na izbornoj listi za naredni mandat. Pamet u glavu političari, uradite nešto i za narod, a ne samo za sebe. Ako je narodu dobro biti će i vama. Opametite se već jednom i počnitre raditi ono što vam je povjereno i za što ste izabrani.

    Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *