EU ne smije oklijevati na zapadnom Balkanu

EU ne smije oklijevati na zapadnom Balkanu kako na tom području ne bi prevladali tuđi utjecaji. Posebice govorim o našim prijateljima u BiH kojima želimo pružiti pomoć, kazao je Plenković

VALLETTA – Veliki dio izlaganja na kongresu Europske pučke stranke, najjače grupacije u Europskom parlamentu, odnosio se na budućnost Europske unije te njezino eventualno proširenje, naročito na zapadni Balkan.

Upravo je taj dio najvažniji na našu zemlju, jer se ponovno nalazimo na “političkom radaru” najjačih zemalja Europe.

Mladen Ivanić, predsjedatelj Predsjedništva BiH, u svom izlaganju naglasio je značaj usvajanja posebne Rezolucije o zapadnom Balkanu, kojom se daje jaka podrška europskoj budućnosti cijele regije. Inače, u samoj rezoluciji EPP stoji kako je proces europskih integracija jedan od najuspješnijih instrumenata za jačanje mira, stabilnosti, tržišne ekonomije i demokratskih principa. Također, EPP je pozvala u usvojenoj rezoluciji članice i institucije EU-a da se više fokusiraju na zapadni Balkan.

Bez izolacije

– Svi problemi i tenzije u regiji imaju veliki utjecaj na BiH, jer smo mi u srcu Balkana. Nama je europska perspektiva veoma važna i u tom pogledu, bez obzira na sve, ipak sam optimističan. Ako smo izolirani, unutrašnji sukobi i razlike su veći. U širem okruženju takva vrsta sukoba postaje manje relevantna, naglasio je Ivanić. Govoreći o obavezama koje su pred BiH na europskom putu, istaknuo je kako ih se mora ispuniti iako to neće biti jednostavno, ali ako se pogleda situacija u BiH 22 godine poslije rata, napredak je, bez obzira na sve, vidljiv te je pozvao sve da rade zajedno u cilju stabiliziranja zapadnog Balkana, a time i BiH.

– EU ne smije oklijevati na zapadnom Balkanu kako na tom području ne bi prevladali tuđi utjecaji. Posebice govorim o našim prijateljima u BiH kojima želimo pružiti pomoć. Nekoliko je zemalja na jugoistoku Europe kojima treba bolje funkcioniranje, veća potpora i koje jasno trebaju veću uključenost Europske unije, jer ako smo spori i oklijevamo da ih brže uključimo, drugi neće oklijevati i njihov utjecaj će prevladati, kazao je hrvatski premijer Andrej Plenković. Ukoliko prevladaju ti drugi interesi, kaže kako bi to zemlje regije mogle okrenuti na drugu stranu što nitko ne bi htio. Upravo zbog toga Hrvatska će i dalje zagovarati politike proširenja.

Budućnost Europe

Pozvao je i na jačanje demokratskog legitimiteta europskih institucija, no istodobno i na pravi balans u uključenosti nacionalnih parlamenata i provedbu načela supsidijarnosti.

– Svjesni smo da od 1989. nije bilo takve globalne situacije koja zahtijeva odlučnost, snagu, trezvenost i prije svega političku volju kako bi se odgovorilo na brojne izazove pred europskim projektom, rekao je Plenković. Ponovio je da je Brexit bio strateška greška i lekcija za sve jer nikada se ne smije dopustiti da unutarstranačko pitanje postane javno, nacionalno, europsko ili globalno. Govoreći o migracijama, Plenković je rekao kako se nada da će rute ostati zatvorene, a upozorio je i na opasnost populizma i dodao da je njegova poruka na izborima u Hrvatskoj bila ona proeuropska, što je način za uspješnu borbu protiv populizma.

Tema dvodnevnog kongresa EPP je “Budućnost Europe”, a u fokusu kongresa su teme koje se tiču zapadnog Balkana i Brexita, kao i brojni izazovi s kojima se Europa suočava, vanjska i sigurnosna politika, migracije i terorizam. Na kongresu sudjeluju brojni lideri iz Europe i regije, među kojima su i lideri EU, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, šefovi europskih država i vlada, među kojima i njemačka kancelarka Angela Merkel, kao i lideri europskih političkih stranaka.

Piše: D. Bradvica, Hina, dragan.bradvica@dnevni-list.ba

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *