Erdogan: ‘Trgovina u vlastitim valutama, ne u dolarima’

BIŠKEK – Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako je potrebno smanjiti ovisnost o američkom dolaru u međunarodnoj trgovini, prenosi agencija Anadolija.

“Predlažemo da trgovinu vršimo u vlastitim valutama, umjesto u američkim dolarima”, kazao je on tijekom obraćanja na šestom sumamitu Vijeća za suradnju turkijskih zemalja, koji se održava u Kulturom centru Ruh Ordo u Kirgistanu.

Erdogan je, također, upozorio kako sva dešavanja nalažu da Turska i njeni prijatelji ne smiju posustati u borbi protiv organizacije koju predvodi imam Fethullah Gulen i koju zvanična Ankara tereti da je 15. srpnja 2016. godine izvela pokušaj državnog udara u Turskoj.

‘Prijetnje, pritisci i ucjene’

On je naglasio da je Gulenov pokret “širom svijeta organizirao svoju terorističku strukturu pod velom obrazovnih ustanova”.

Dodao je kako Turska vodi odlučnu borbu i protiv “drugih terorističkih organizacija”, kao što su oružana grupa Islamska država Irak i Levant i Radnička partija Kurdistana.

Erdogan je kazao kako se međunarodne norme i principi grubo krše na međunarodnoj sceni.

“Neke zemlje, umjesto da međunarodne probleme rješavaju diplomacijom i dijalogom, pokušavaju stvari rješavati prijetnjama, pritiscima i ucjenama. Ograničavanje trgovine, nametanje carina i sankcija te druga slična sredstva bi mogla beznačajnim učiniti sporazume koji su plod dugogodišnjeg rada”, naveo je.

Na summitu sudjeluju i domaćin summita, kirgistanski predsjednik Soronbaj Jenbekov, te predsjednici Azerbajdžana i Kazahstana, Ilham Alijev i Nursultan Nazarbajev.

Počasni gost summita je Uzbekistan, kojeg predstavlja predsjednik te zemlje Šavkat Mirzijojev, a zemlja promatrač je Mađarska, čiju delegaciju predvodi premijer Viktor Orban.

Jačanje suradnje zemalja turkijskog govornog područja glavna je tema summita, a prilika će to biti i za niz bilateralnih razgovora na marginama centralnog događaja.

Turski predsjednik je kazao da Vijeće turkijskih zemalja ne okupljaju samo zajednički jezik, povijest i kultura, već i želja za izgradnjom sigurne i prosperitetne budućnosti.

Zajednička povijest, jezik, identitet i kultura

“Jačanje našeg jedinstva je uvjet sa širenje naše perspektive, činjenje uspješnih razvojnih iskoraka i efikasno rješavanje problema s kojima se suočavamo”, poručio je Erdogan.

Vijeće za suradnju država turkijskog govornog područja osnovano je Nahčivanskim sporazumom 2009. godine, a u radu se oslanja na zajedničku povijest, jezik, identitet i kulturu zemalja koje okuplja.

Vijeće služi kao važna regionalna platforma za unapređenje suradnje i solidarnosti među članovima, navodi Anadolija.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *