Erdogan prijeti Amerikancima: “Nisu iskusili otomanski udarac”

Odluka SAD-a da nastavi financirati snage kurdske milicije YPG u Siriji utjecat će na turske odluke, poručio je predsjednik Tayyip Erdogan uoči posjeta američkog državnog tajnika Rexa Tillersona ovoga tjedna.

Američki dužnosnici kazali su da Tillerson očekuje problematične razgovore tijekom posjeta Turskoj u četvrtak i petak s obzirom na to da se interesi dviju NATO saveznica u Siriji snažno razlikuju.

Turska je razljućena američkom potporom YPG-u koji Ankara smatra terorističkom organizacijom i produžetkom Radničke stranke Kurdistana (PKK). Washington podupire YPG u borbi protiv Islamske države u Siriji.

“Odluka našeg saveznika da pruži financijsku potporu YPG-u (…) sigurno će utjecati na naše odluke”, kazao je Erdogan u govoru članovima vladajuće stranke AK u parlamentu, prenosi Hina. Turska je prošlog mjeseca pokrenula akciju u Siriji kako bi uklonila YPG sa svoje južne granice. Zaprijetila je da će nastaviti operaciju prema sirijskom gradu Manbidžu kojega kontroliraju snage YPG-a i upozorila je američke snage da je ne ometaju.

Washington je objavio kako nema namjeru povući se iz Manbidža.

“Jasno je da oni koji kažu da će agresivno odgovoriti ako nas napadnete nisu nikad iskusili otomanski udarac”, kazao je Erdogan.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *