ENGLESKA Nisu očekivali da će ovako daleko, ali svejedno su slomljeni

Znali smo da smo došli s najneiskusnijom momčadi na ovom prvenstvu, a jedini način da steknemo iskustvo je igranje više ovakvih turnira i utakmica, kazao je izbornik Southage

Što je plasman u polufinale donio Englezima, a što poraz od Hrvatske? Nogomet se još nije vratio kući, niti će odmah. Jer ima još Gordi Albion odigrati za treće mjesto protiv Belgije. U svakom slučaju, još barem četiri godine stajat će ona engleska ‘osvojili smo dva svjetska rata i jedno svjetsko prvenstvo’.

– U ovom trenutku osjećamo bol zbog poraza. Realno, nismo ni očekivali da ćemo biti u ovoj poziciji, ali kod stigneš toliko daleko igrajući dobro kao što smo igrali, onda želiš iskoristiti priliku koja ti se ukaže, bila je prva reakcija Garetha Southageta koji nakon promašenog penala iz 1996. ima svoj novi najteži nogometni trenutak.

BBC je napisao kako su Englezi revitalizirani, kako su opet ponosni, ali i to kako je propuštena velika prilika. Zlatna generacija iz 1966. ostat će mjerilo, ali koliko još dugo?
– Znali smo da smo došli s najneiskusnijom momčadi na ovom prvenstvu, a jedini način da steknemo iskustvo je igranje više ovakvih turnira i utakmica. Luka Modrić i Ivan Rakitić su igrali velike utakmice. Iznimno sam ponosan kako smo odigrali i prema reakciji naših navijača može se zaključiti da oni imaju isto mišljenje. No, čestitam Hrvatskoj, prošli su tri teške utakmice i imaju sjajne individualce, dodao je.
Na Otoku je, ali iz drugog, kockastijeg kuta, Gordi Albion promatrao i Slaven Bilić – cijenjeno ime u engleskom nogometu, za vrijeme prvenstva komentator ITV-a. Jasno, bio je vrlo, vrlo emotivan.
– Mi smo vjerojatno najmanja država koja igra finale Svjetskog prvenstva u posljednjih 50 godina, komentirao je Bilić sa svojim TV kolegama, među kojima se našao i Ryan Giggs.

– To je dobro za sve male države…, za Wales (okrenuo se prema Giggsu). Ako sanjate, ako imate karakter, ako naporno radite, onda su snovi mogući, dodao je pa analizirao utakmicu u kojoj su Englezi ipak previše ostali dosljedniji svojoj igri iz prošlosti – nabijanju.

– Englezi su zaista odigrali vrhunsko prvo poluvrijeme, pa nisu pogriješili niti jedno dodavanje. Bili su pozitivni i opasni. U drugom poluvremenu vi ste se nadali da ćemo se mi umoriti, a mi smo preokrenuli utakmicu. Uzeli smo vam loptu, sakrili smo je. Engleski napadači su u prvom poluvremenu dobili svaki duel, a u drugom nisu vidjeli loptu, rekao im je Bilić pa zaključio: Nisam objektivan, ali izdominirali smo vas. S. N.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *