ENERGETSKI SEKTOR Za dostizanje standarda EU potrebno uložiti oko tri milijarde eura

BiH je dio Energetske zajednice i već godinama ima ozbiljne probleme u smislu ispunjavanja svih obaveza koje je preuzela pristupanjem toj zajednici. I zbog toga je nužno da dođe do promjena u zakonodavstvu koje će BiH izvesti iz ovih problema kako bi postala punopravna članica Energetske zajednice, koja poštuje sve obaveze i ugovore, kaže Snaidauf

NEUM – Kako što je bio slučaj i s transportnom i poljoprivrednom Bosna i Hercegovina nema niti strategiju za unapređenje i razvoj energetskog sektora koja je nužna kako bi povukli značajnija sredstva iz EU fondova i unaprijedili ovaj sektor. Naime, političke peripetije i nemogućnost dogovora već ranije su nas dovele do sankcija Energetske zajednice te smo ostajali bez milijuna i milijuna eura koje smo mogli investirati u zemlji. A kako su investicije nužne svjedoče i podaci  Svjetske banke koji pokazuju da je nužno uložiti oko tri milijarde eura u naredna dva desetljeća kako bi modernizirali energetski sektor i doveli ga na razini Unije. Posljednjeg dana summita održanog u Neumu i predstavnici međunarodne zajednice uputili su još jedan apel za usvajanje spomenute strategije.

– Kako bismo imali niz tehničkih projekata potrebno je osigurati politički okvir koji ih podupire. Upravo zbog toga mora se raditi na donošenju državne strategije za energiju koja će pokrenuti BiH, učiniti da napreduje u svim oblastima i približiti je EU, naglasila je Christiane Hohmann, veleposlanica SR Njemačke u BiH. Pohvalila je dosadašnja postignuća li dodala da predstoji još mnogo posla u tom pogledu.

Državna energetska strategija

Paul Horowitz, zamjenik voditelja misije Veleposlanstva SAD-a u BiH, naglasio je značaj summita u Neumu za energetski sektor, uz nadu kako će preporuke doći do stranačkih platformi, ali i postizbornih programa djelovanja.

– Energetski sektor je svakako stup daljnjeg razvoja, poručio je Horowitz.

Edward Ferguson, veleposlanik Velike Britanije u BiH, kaže kako je energetski sektor ključan za ekonomiju i socijalni razvoj bilo koje zemlje te je važno raditi na sigurnosti snabdijevanja, zadovoljstvu korisnika ili pitanjima zaštite okoliša. Podsjetio je kako je britanska Vlada već surađivala s entitetskim vlastima koje su već usvojile nove, modernizirane energetske strategije na razini entiteta, dok je loša vijest da je taj proces oduzeo mnogo više vremena nego što je planirano, tako da BiH nema državnu energetsku strategiju.

– Upravo na to treba staviti fokus i poslati poruku bh. političarima, iako ima i dosta drugog posla na unapređenju i razvoju energetskog sektora u BiH, naglasio je Ferguson.

Poštivati obveze

Jan Snaidauf, voditelj političkog i ekonomskog odjela Delegacije EU u BiH, kazao je da je EU postavila osnovne značajke energetskog sustava, odnosno održivost energetskog sektora, što je njen najveći prioritet.

– Energetska politika EU bazira se na energetskoj efikasnosti, povećanju korištenja obnovljivih izvora energije, što su i teme summita. To su ciljevi koje i energetski sektor u BiH, kao dio europske obitelji, treba sebi postaviti, smatra Snaidauf. Iz vida ne treba ispustiti, kako kaže, da je BiH dio Energetske zajednice i već godinama ima ozbiljne probleme u smislu ispunjavanja svih obaveza koje je preuzela pristupanjem toj zajednici. I zbog toga je nužno da dođe do promjena u zakonodavstvu koje će BiH izvesti iz ovih problema kako bi postala punopravna članica Energetske zajednice, koja poštuje sve obaveze i ugovore. I on smatra kako postoji potreba za reformom u energetskom sektoru, kao i politička volja i stalan rad u tom smjeru dodajući kako te promjene neće BiH dovesti samo do izjednačavanja sa zahtjevima EU, kojoj bi trebali pristupiti u budućnosti već će donijeti brojne beneficije za državu i njenu ekonomiju, kao što je otvaranje novih radnih mjesta i razvoj općenito.

Piše: Dragan Bradvica, dragan.bradvica@dnevni-list.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *