Emir Hadžihafizbegović brani ”papke” i progoni Cohena i viski!

Poznati glumac, za kojega redatelj Oliver Frljić tvrdi da je nabrijani nacionalist, je otvorio nemirnu dušu i svom se silinom obrušio na neimenovane ”urbane papke” za koje tvrdi da su razvlačenjem pameti svome narodu suport identičnoj mantri Ratka Mladića. Neki su se prepoznali i jauču da je meta određena.

Početkom godine kontroverzni redatelj, rodom iz Travnika, Oliver Frljić je iznova iskopao ”ratne sjekire” s poznatim bh. glumcem i ravnateljem sarajevskoga Kamernoga teatra 55 Emirom Hadžihafizbegovićem za kojeg je često tvrdio da je okorjeli nacionalista. ”Pogledajte Emira Hadžihafizbegovića, koji je politička stajališta mijenjao kao čarape, pa je s jednakom lakoćom ušao u Markovićevu Stranku reformskih snaga, kao i kasnije u SDA. Istu stvar je radio i s uniformama. Najprije je obukao onu HVO-a, da bi je uskoro okačio na čiviluk i zamijenio onom Armije BiH”, secirao je za jedan hrvatski portal Oliver Frljić .

Uz vatru SDA

Podsjetimo, verbalni sukob između Olivera i Emira traje još od 2011. godine, kada je Frljić u Zenici postavio predstavu “Pismo iz 1920”. Emir Hadžihafizbegović tada je bio ministar kulture u Sarajevu, a zasmetalo mu je što je Oliver Frljić u svojoj predstavi koristio audiozapis iz njegove monodrame “Godine prevare”. Frljić će, naime, u predstavi koristiti Hadžihafizbegovićev zapaljivi govor iz njegove ratne monodrame “Godine prevare” izvođene devedesetih, zbog čega mu je, tvrdi Frljić , Hadžihafizbegović navodno telefonski zaprijetio da će “mu napraviti nešto da se ne osjeća dobro”, i da će upasti na premijeru predstave 9. listopada.

Kasnije je tu Frljićevu inkriminaciju demantirao Hadžihafizebgović. Nije nikakva tajna da Emir Hadžihafizbegović uživa status regionalne glumačke zvijezde , ali jedanko tako on se godinama grije uz vatru svoje stranke SDA i sve što je stariji i načetiji, njegov je ”fitilj kraći”. Kulturnjaci i intelektualci u BiH i regionu nisu nikada do kraja mogli dokučiti i provariti Emirovu pripadnost jednoj, ipak rigidno nacionalnoj, stranci ideološki pa i pragmatično pandam omraženom HDZ BiH. Vidici kulture dosežu nebeske visine i razmjere, a svojim djelovanjem na „tragu i baštini“ Alije Izetbegovića, bez obzira na upadljjvo proklamirani i naglašeni patriotizam, Emir Hadžihafizbegović se nekako začahurio u sebične i anakrone orbite. Ovih dana je Hadžihafizbegović još jednom „puknuo kao kokica“.

Nije priznao, ali se pretpostavlja da ga je iz čizama izulo otvoreno agitiranje i konkretno udruživanje građanskih snaga za preuzimanje vlasti u Sarajevskoj županiji od njegove „pobjedničke“ SDA uz čiju je pomoć postao direktorom kazališne kuće Kamerni teatar 55. Hadžihafizbegović se valjda naslušao narugavanja od strane ”urbanih šupaka promašenih života”  na račun ”seoske halke”“i ”papaka”“. Naravno, Emir Hadžihafizbegović se nigdje službeno ne zavodi kao utemeljitelj SDA, ali bjesomučno odbacuje grđenje da su tu stranku osnovali ”papci”.

”Ne daj Bože da je samo asfalt branio Bosnu. Mirno stojim pred svakim šehidom i suznih očiju Fatihom im odajem počast. Bosna i Hercegovina se branila i odbranila u istom ovom i Sarajevu, i Mostaru, i Tuzli, i Zenici i Bihaću. Branila i obranila. Ali, koliko god zvučalo kao hipoteza, pitanje je šta bi bilo s našom domovinom da nije bilo seoske halke koja je prva prepoznala jahače apokalipse. Dok su oni između sebe dijelili lovačke puške, asfalt je okretao janjad i govorio kako rata neće biti”, zapjenio je nedavno u svom medijskom istupu Hadžihafizbegović , svjesno ili podmuklo prešućujući dvije neoborive činjenice. A to je kao prvo da je ovu zemlju, BiH, čestito branio i HVO po mjestima koje on navodi te da je upravo njegov politički uzor i osnivač SDA Alija Izetbegović govorio „kako ovo nije naš rat“ dok mu je general Kukanjac već spremio ratnu lomaču. Po Emiru Hadžihafizbegoviću su papke kasnih šezdesetih i početkom sedamdesetih inaugurirali nerealizirani ”urbani šupci promašenih života”, kojima je iracionalni sukob s tzv. papcima i selom bio bijeg od vlastite nesreće.

Prozivke i ljubomora

”Njima je i 11. srpanj u Potočarima i klanjanje dženaze Bošnjacima stradalim u genocidu skup papaka. Oni mrze i gnušaju se francuske kape na dedi koji kraj mezara uči Fatihu svojoj djeci strijeljanoj u Kravicama, oni se gnušaju dimija i svojih i tuđih nena. Oni vole Leonarda Cohena, piju Chivas, skijaju po Austriji i mrze vlastiti identitet zato što se naslanja na džamijski ezan i bajramsku hurmašicu. To je polusvijet koji je instalirao tezu o papcima”, rigao je brutalno Hadžihafizbegović.

Upadljiva je njegova ljubomora, pa moglo bi se ustvrditi da je to i ideološki ili vjerski linč, spram Cohena, viskija Chivasa ili sarajevskih skijaša jetsetera koji odlaze na austrijske glečere jer im vlast SDA nije preuredila olimpijska okolna skijališta u rodnome gradu.

Hafžihafizbegović te, kako kaže, zakržljale psihologije unutar bošnjačkog naroda optužuje da nisu ništa manje zlo od četnika i ustaša.

”Oni su u svojoj nesvijesti saučesnici u rušenju bosanskohercegovačkog društva jer se stide i pljuju po onome što je srčika i najbolji dio Bošnjaka. Više ima državotvorne svijesti u šamiji srebreničke nene nego u “Potemkinovim selima” njihovih materijalnih carstava. Oni su, zapravo, pravi papci i, samo na drugi način, razvlače pamet vlastitom narodu dajući suport onom čuvenom razvlačenju pameti Ratka Mladića. To su oni urbani papci koji, dok moralno, plemenito i etično Sarajevo stoji mirno ispraćajući kamione iz Visokog s tabutima kostiju pronađenih Srebreničana na putu za Potočare, namjerno ignoriraju te kosti i te tabute, i dok sve Sarajlije suznih očiju mirno stoje na trotoarima, oni namjerno hodaju, ne žele da stanu i kažu: “Ma, j..o ovo!” Što se mene tiče, neka idu u tri p…e materine!”, završio je lekciju urbanim aspirantima na županijsku vlast Emir Hadžihafizbegović. Zanimljivo izostale su reakcije i demokratske rasprave argumetima sa sarajevskoga asfalta. Usput Hadžihafuzbegović je, za one koji ne znaju, rođeni Tuzlak.

Meta je određena

Tek je poznatoga glumca pokušao prizemljiti jedan lokani novinar koji se vjerojatno prepoznao u elaboratu Emira Hadžihafizbegovića pa je pokušao obraniti ”kult urbanoga Sarajlije”.

”Jedan od uticajnijih kadrova SDA u glavnom gradu BiH nedavno se nedopustivo razbacivao famoznim „velikosrpskim ciljevima, ograncima srbijanskih obavještajnih službi“ i sličnim idiotlucima svojstvenim fašističkim ideolozima s kraja tridesetih godina prošlog stoljeća. Meta je, dakle, već određena! Čekaju se tek napaljeni dragovoljci za fizički obračun sa targetiranim nevjernicima. Stoga bi tu moralo biti mjesta za preventivnu policijsku intervenciju te zakonsko sankcioniranje krvoločnih huškača na nedužne ljudske glave. Uporedo sa medijskim radovima za (fizičku i moralnu) eliminaciju konkurencije, iz SDA kontinuirano plasiraju parole o tome kako je, eto, njihovom zaslugom Sarajevo postalo metropola!? Gnusna će laž u međuvremenu postati obavezan stil ponašanja napirlitanih skorojevića iz ”stranke muslimansko-povijesnog kruga”, u jednu minutu je sažeo nekadašnji kandidat ljevice za bošnjačkoga člana Predsjedništva BiH. Iako će sliku dočarati ozlojeđeni pripadnik ”sedme sile”, oko nje se moraju složiti obojica , ali i sva erozirana pamet u glavnome gradu BiH.

”Današnje Sarajevo zapravo i jeste stvarna, tragična posljedica, slika i prilika jedne beznadežno korumpirane, nepotističke i pogrešne politike. Politike koja je nekadašnji kozmopolitski, olimpijski, sportski i umjetnički centar jugoistočne Europe strovalila u sumornu dolinu kičastih tržnih centara, sivih betonskih konstrukcija, zapuštenih ulica, zahrđale infrastrukture, zagađenog zraka i nesigurnog življenja”. I na koncu političko Sarajevo, ”urbani šupci” ili ”papci” ne vide uopće i nemaju pravu sliku o zbivanjima i drugim dijelovima zemlje. Nije život započeo niti stao od Baščaršije do Marin dvora. Glavni grad jedne ozbilje zemlje i njegove elite, kao ogledalo države, moralo bi raširiti ruke svim putnicima namjernicima, a ne zatvarati se u svoje mahale i ekskluzivne, nadobudne vicaroške mentalne sklopove.

Piše: I. Marić, dogadjaji@dnevni-list.ba

 

 

5 thoughts on “Emir Hadžihafizbegović brani ”papke” i progoni Cohena i viski!

 • studeni 8, 2018 at 9:42 am
  Permalink

  E neka si mu rekla! Samo to nije način da se dovedu u ram svoje slike ni Emir ni svi ostali meteori koji su pali u Šeher. Emir je i podnošljiv za razliku od mnogih i mnogo grugačijih a eto ih U srajevu, Banja Luci, Mostaru i šećerbere se u Vilama i viletinama, ispravljenim rijekama ili uzurpiranim stotinama hektara narodne državne ( narodne zemlje). A tek ljudski i politički papanluk > urbani i ruralni< kolji rasipaju ovako – jal onako! Zar ne Marička?

  Reply
 • studeni 8, 2018 at 2:08 pm
  Permalink

  Smrt Fasizmu.(Bih)💀
  Nakaradna vjestacka protivpravna NATO drzava koju muslimani zele da pretvore u svoju i da vladaju drugim narodima i njihovom imovinom.
  Islam je tek sa Turcima stigao na ove prostore.

  Reply
 • studeni 8, 2018 at 4:44 pm
  Permalink

  Smece od covjeka arogantan i ono ko sam ti ja sam ti inace rodjak Temina obicno kad dodje u Mo opija se ko guzica

  Reply
 • studeni 8, 2018 at 7:54 pm
  Permalink

  Sto skidste moj komentar to je jedan pijanica razvratnik mjenja ubjedjenja ko carape fuj redovno se opija sa Teminom i ostalim vodecim alkosima po Rujistu

  Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *