Elez odradio svoju kaznu, na uvjetnoj je slobodi

Darko Elez, koji je zbog organiziranog kriminala u Srbiji osuđen na devetogodišnju zatvorsku kaznu, u petak je pušten iz KPZ-a u Sremskoj Mitrovici na uvjetni dopust, potvrđeno je za N1 iz Ministarstva pravde Srbije.

Ova odluka uslijedila je nakon što je Elez izdržao osam godina i dva mjeseca u toj kazneno-popravnoj ustanovi.

Elez je još u ožujku prošle godine iz posebnog odjeljenja za osuđene po optužnicama za organizirani kriminal prebačen u otvoreno odjeljenje, a uprava KPZ-a Sremska Mitrovica mu je zbog dobrog vladanja dala preporuku za raniji uvjetni otpust.

Vijeće posebnog odjeljenja Višeg suda u Beogradu (Specijalni sud), međutim, tada je odbila zahtjev njegove obrane za prijevremeno puštanje, kao i spomenutu preporuku Zavoda.

Darko Elez je uhićen 11. rujna 2009. u Beogradu, otkad mu se i računao pritvor, a  Apelacijski sud u Beogradu je u rujnu 2011. potvrdio presudu Specijalnog suda kojom je konstatirao da je Elez 2009. u Beogradu i u BiH organizirao kriminalnu grupu čiji su članovi bili petorica osuđenih sa njim, kao i više osoba za koje se postupak vodio u BiH.

Tada je konstatirano da je grupa “u dužem vremenskom periodu imala za cilj vršenje teških kaznenih djela, šverc, prodaju droge i iznude“.

U Beogradu se protiv Eleza vodio i postupak zbog podstrekivanja na teško ubojstvo Đorđa Ždrale, a za što je pravomoćno oslobođen u listopadu prošle godine zbog nedostatka dokaza.

Osim Elezu, Sud je potvrdio oslobađajuće presude i ostalim optuženima, među kojima je Nebojša Joksović, glavni svjedok suradnik u postupku koji se vodi protiv Darka Šarića i njegove grupe za šverc 5,8 tona kokaina.

Optužbi za pokušaj teškog ubojstva oslobođeni su Andrija Gavrilović, Dalibor Ristić i Zoran Mitrović, a Joksović, Saša Cvetinović, Vojislav Lalatović i Zineta Ilinčić oslobođeni su optužbi za pomoć počinitelju poslije izvršenog kaznenog djela.

Eleza je optužnica teretila da je naredio ubojstvo svog kuma, a kasnije ljutog neprijatelja Đorđa Ždralu, poznatog kriminalca iz Istočnog Sarajeva koji je 2010. osuđen na 20 godina zbog ubojstva načelnika Uprave policije RS-a Ljubiše Savića Mauzera.

Elez je optužen da je poticao Gavrilovića da pronađe nekog da ubije Ždralu, pa su prema optužnici, oni angažirali Strahinju Rašetu protiv kojeg je postupak obustavljen zbog smrti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *