Dvojici zbog razbojstva ukupno 16 godina zatvora

Vrhovni sud Republike Srpske pravomoćno je osudio Alisana Hajriza (32) iz Zenice i Demira Mešića (36) iz Teslića na ukupno 16 godina zatvora zbog pljačke trgovine u Bosanskom Šamcu od prije sedam godina.

Ovom dvojcu su potvrđene prvostupanjske presude za spomenuto kazneno djelo, a svaki je dobio po osam godina, prenosi Faktor. Sudsko vijeće Vrhovnog suda RS-a je kao neosnovane odbilo žalbe obrane.

– U potpunosti je potvrđena prvostupanjska presuda Okružnog suda u Doboju, rekla je sekretar Vrhovnog suda RS-a Jelena Despotović. Prema optužnici, Hajriz i Mešić su djelo počinili u rujnu 2011. godine, kada su napali i vezali radnika trgovine “Perspektiva” u Bosanskom Šamcu. Maskiran fantomkom, Hajriz je uperio pištolj u radnika S. B. i zaprijetio mu, a Mešić, koji je također imao fantomku i bio naoružan puškom, radniku je naredio da legne, te su mu ruke i noge vezali konopcem. Zatim su iz trgovine pokupili veću količinu cigareta, ali se u presudi ne navodi precizan iznos ukradene robe. Dvojac je otprije poznat istražnim tijelima. Županijski sud u Zenici ih je osudio na 22, odnosno 18 godina zatvora zbog ubojstva Dobojlije Admira Veličanina. Vrhovni sud Federacije BiH ukinuo je presudu i oslobodio ih optužbe. Veličanin je upucan u rujnu 2011. godine u mjestu Begov Han kod Žepča, a leš bačen u provaliju kojeg su kasnije pronašli lovci.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *