Dvojica rektora na prijemima kod Čovića i Hercega

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović u ponedjeljak je u svom uredu u Mostaru primio izaslanstva Sveučilišta u Mostaru i Sveučilišta “Matej Bel” iz slovačkog grada Banska Bistrica povodom potpisivanja sporazuma o osnivanju zajedničkog master studija dvije visokoškolske ustanove.

Izvrsna suradnja

Čović je istaknuo kako se izvrsna suradnja između Republike Slovačke i BiH na ovaj način još više osnažuje te da Sveučilište u Mostaru može računati na pomoć države u realizaciji potpisanog sporazuma.

– Sporazum koji je potpisan i suradnja oko zajedničkih projekata predstavljaju veliki iskorak. Izvrsna suradnja između Slovačke i BiH koja traje 20 godina i na ovaj način ćemo je dalje širiti. Vrlo brzo ćemo još neke naše partnere uključiti da preko NATO saveza ovaj studij kriznog menadžmenta dobije svoje mjesto – dodao je Čović.

Rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić kazao je kako će se zajednički master studij realizirati kroz Studij politologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru te Studij politologije u Banskoj Bistrici te da će cijeli projekt financirati Vlade Republike Slovačke.

– Ovaj projekt za nas je važan jer na taj način želimo steći nova znanja i nova iskustva kroz prizmu slovačkih iskustava u Europskoj uniji. Od samog početka naših aktivnosti podršku nam je davao član Predsjedništva BiH Dragan Čović pa smo ga zamolili da nas primi kako bismo ga izvijestili da smo uspješno realizirali projekt – kazao je Tomić.

Centar kriznog menadžmenta

Rektor Sveučilišta “Matej Bel” iz Banske Bistrice Vladimir Hiadlovsky istaknuo je kako je potpisivanje sporazuma samo prvi korak, a jedan od budućih ciljeva je izgradnja Centra kriznog menadžmenta u Mostaru.

Također, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Nevenko Herceg primio je u ponedjeljak u dvorani zgrade Vlade izaslanstvo dva Sveučilišta, predvođeno rektorima Tomićem i Hiadlovskym.

Herceg je ukazao na značaj i ulogu Sveučilišta u Mostaru kao jedinog sveučilišta u Bosni i Hercegovini na kojemu se nastava izvodi na hrvatskom jeziku. Također je pozdravio snažan iskorak novog vodstva Sveučilišta na planu integriranja i internacionaliziranja, kazavši da ga iznimno raduje i uspostavljena suradnja sa Sveučilištem “Matej Bel” iz Banske Bystrice.

Tijekom sastanka, premijer HNŽ-s čestitao je voditeljima izaslanstava na potpisanom sporazumu o zajedničkom master studiju, koji će biti realiziran kroz Studij politologije na Filozofskom fakultetu i u Banskoj Bistrici, istaknuvši kako je to još jedan korak ka široj suradnji dva sveučilišta koja žele biti nositelji ključnih europskih vrijednosti u području visokog obrazovanja.

 

One thought on “Dvojica rektora na prijemima kod Čovića i Hercega

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *