Dva preminula stuba u Fejićevoj ulici

Ova dva (ne)obična stuba, nekoć u službi zaštite prolaznika od parkiranja automobila izgubili su bitku nakon kratkotrajnog života. Kažemo ‘života’ jer se sad doimaju kao ubijena bića a ne kao prosti cilnidrični vještački kamen na kome su aplicirani plitki reljefi sa motivom Starog mosta – simbola grada

Već nekoliko tjedana u Fejićevoj ulici, onoj koju poslije Kujundžiluka najviše posjećuju domaći i strani turisti, sablasno djeluju dva simbola totalnog nemara i nezainteresiranosti gradskih službi zaduženih za održavanje gradskih površina i mobilijara.

Da li smo dostojni?

Jedan stub asocira na preminulog i ostavljenog  dok je drugom namijenjena još gora sudbina pošto mu je tijelo okrenuto naopačke. Oba pričaju zanimljivu ali potresnu priču o tome koliko se u našu svakodnevnicu uvukao nemar i nezinteresiranost za sve ono što nije ograđeno oko naših domova. Ta mirnoća s kojom sve to posmatramo i ne reagiramo je toliko zabrinjavajuća da se moramo upitati da li smo dostojni europskih civilizacijskih vrijednosti i parametara kojim se mjeri posvećenost gradu u kojem živimo i stičemo uvjete za egzistenciju.
Konačno, ovo je ilustrativan primjer mjere nekulture u širem smislu te riječi jer tolika indolencija se nikakvim objašnjenjima ne može opravdati. Mjerovane gradske službe redovno dobivaju plaće za svoj (ne)rad, uljuljkuju se stranačkim pozicijama i obiteljskim vezama misleći da su nedodirljivi i da će aljkavost, nezainteresiranost i letargija moći beskonačno trajati.
Ova dva (ne)obična stuba, nekoć u službi zaštite prolaznika od parkiranja automobila izgubili su bitku nakon kratkotrajnog života. Kažemo ‘života’ jer se sad doimaju kao ubijena bića a ne kao prosti cilnidrični vještački kamen na kome su aplicirani plitki reljefi sa motivom Starog mosta – simbola grada. Za turističke vodiče ovo je dobar primjer da im se pokaže  kako se nalaze na Balkanu, daleko od uljuđene i kulturne Europe. Ovako završava ideja o uređenom gradu i želji da se Mostaru vrati epitet najljepšeg grada na širim prostorima.
Destrukcija je svugdje prisutna, čak i u europskim zemljama ali tamo postoje vrlo efikasne službe koje odmah reagiraju jer im je zakonom propisan djelokrug rada i način izvršenja definiranih zadataka. Umjesno je upitati se da li nakon kultiviranja gradskih ulica u starom jezgru i pripadajućim prilaznim dijelovima postoji definirano održavanje i nositelji takvih poslova ili je do konačne reakcije potreban put dug nekoliko mjeseci da se utvrdi nadležnost, a tek potom sprovođenje u djelo konkretnih akcionosti.

Sramota bez izuzetka

Da li se itko od nadležnih upitao koliku sramotu sebi dozvoljavamo priskrbiti zbog  ovakvih i sličnih „izleta“ u vandalizam – ne samo rušenja nego i (ne)popravljanja. Bez obzira na poziciju koju pojedinci građani imaju u društvenoj hijerarhiji ovo je kolektivna sramota bez izuzetka bilo koje jedinke.
Tuga je što ovakvom razmatranju ni blizu  ne razmišljaju upravo oni koji su zaduženi za ovakve probleme, premda su na dobrim pozicijama i uredno dobivaju plaće od poreznih obveznika, dakle građana kojima u predizbornim kampanjama obećavaju zlatne kašike. Kome se obratiti da ovaj jad i sramotu neutrališemo? Kome se obratiti i reći: -Sačuvajte nam obraz pred tolikim strancima koji svaki detalj zapažaju i nose u svojim memorijama. Uostalom, kako našoj djeci objasniti zašto smo indolentni pred ovakvom destrukcijom? Dva stuba suštinski  personificiraju opće stanje našeg klonulog duha i totalnog posrnuća u besmisao i relativitet. Zaključak je vrlo jednostavan – nema građana koji vole grad jer imaju rezervni.

Piše: Zlatko Serdarević, zlatko.serdarevic@gmail.com

 

 

2 thoughts on “Dva preminula stuba u Fejićevoj ulici

 • srpanj 16, 2018 at 9:17 am
  Permalink

  Ovo samo mi možemo

  Reply
 • srpanj 18, 2018 at 1:33 am
  Permalink

  Mostar je nekada bio slobodarski grad cist organizovan sa planom razvoja a danas je to kasaba u kojoj nema nikakvog reda i plana razvoja puna smeca i mrznje.

  Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *