Duraković: Očekujem da će Mladić dobiti najveću kaznu

Ova je jedna od najvažnijih presuda koja treba biti donesena, a nadamo se da će biti adekvatna – izjavio je za Fenu bivši načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković dva dana uoči izricanja presude haškom optuženiku za ratne zločine Ratku Mladiću.

Duraković, koji je i sam preživjela žrtva genocida, smatra da je od dvije historijske ličnosti kojima je suđeno u Hagu, pored Karadžića koji je presuđen u prvom stepenu i Miloševića koji nažalost nije dočekao presudu, Mladić treća najvažnija historijska ličnost koja će, kako je izrazio nadu, dobiti najrigorozniju moguću kaznu za zločine u BiH.

-Naravno, ne vjerujem da će zaobići dokazivanje zločina genocida u Srebrenici i opsadu Sarajeva i sve ono što mu je stavljeno na teret. Očekujemo da će to biti najveća kazna i da će ona sigurno biti ključna prekretnica generalno u odnosima, a posebno za njegovu vezu sa Srbijom jer je on zvanično penzioner Jugoslovenske narodne armije, odnosno sadašnje Srbije – navodi Duraković.

Time se, kako ističe, po prvi put Srbija direktno dovodi u vezi sa svojim učešćem na agresiju u BiH. To je jako važno, smatra Duraković, bez obzira što su preživjeli Srebreničani i žrtve genocida navikli na presude koje se donose u više navrata pred ovim sudom.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *