Država će Austrijancima isplatiti 642.263,60 eura odštete

BiH je tužila austrijska kompanija Strabag iz Beča i ostalo je još da jedini arbitar stavi potpis na konačnu odluku što znači da će na ime odštete Austrijancima iz državnog proračuna  morati da se isplati 642.263,60 eura.

Pravobraniteljstvo BiH očekuje negativnu odluku po Ministarstvo prometa i veza BiH kao tuženu stranu s obzirom na tok postupka i dosad donesene odluke.

Most na Savi

Ovo se kaže u izvještaju Pravobraniteljstva BiH koji je upućen Parlamentu BiH. Radi se o međunarodnom sudskom postupku protiv BiH koji se vodi u Stalnom arbitražnom sudu u Haagu. BiH je tužila austrijska kompanija Strabag iz Beča i ostalo je još da jedini arbitar stavi potpis na konačnu odluku što znači da će se na ime odštete Austrijancima iz državnog proračuna  morati isplatiti 642.263,60 eura. U tu sumu uračunate su kamate i troškovi postupka.

Kompanija Strabag AG iz Beča sklopila je u veljači 2012. godine ugovor s Ministarstvom prometa i veza BiH i kompanijom Hrvatske autoceste (HAC) o izgradnji mosta na rijeci Savi kod Svilaja. Međutim, ni nakon ugovorom predviđenih 180 dana, austrijska tvrtka nije uvedena u posao pa je u lipnju te godine raskinula ugovor i zatražila da joj BiH i Hrvatska isplate odštetu. Hrvatska, odnosno HAC, sa Strabagom je potpisao sporazum o nagodbi i odmah je isplaćena odšteta u iznosu od 535.000 eura.

Strabag je zatražio međunarodnu arbitražu u sudu u Haagu i naša država će, najavljuje to i Pravobraniteljstvo BiH, izgubiti ovaj spor i platit će odštetu tešku 1.256.158,42 marke.

Pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih postupaka u Washingtonu vode se dva postupka protiv Bosne i Hercegovine.

Kompanija „Elektrogospodarstvo“ iz Slovenija podnijela je u lipnju 2014. godine  prijavu protiv BiH i zatražila isplatu odštete u iznosu od 1.359.645.000 maraka. Radi se o sporu nastalom zbog slovenskih investicija u termoelektranu i rudnik Ugljevik, odnosno ulaganju u periodu od 1979. do 1991. godine. Prvi blok termoelektrane završen je u studenom 1985., a drugi nije nikada. Do početka rata iz Ugljevika je, prema slovu ugovora, Sloveniji isporučivana električna energija, a nakon rata s tim se prestalo. Elektroprivreda Republike Srpske kao vlasnik termoelektrane i rudnika, nikada nije slovenske investicije priznala kao učešće u akcijskom kapitalu ugljevičke tvrtke.

U jednom službenom pismu iz Elektroprivrede RS-a, državne institucije su obaviještene kako „BiH kao tužena neće snositi posljedice arbitražne odluke nego isključivo Elektroprivreda RS-a i kompanija Termoelektrana i Rudnik Ugljevik“. Vlada Republike Srpske  svojevremeno je zadužila upravu Elektroprivrede RS-a da poduzme sve mjere pa je angažirana jedna odvjetnička kancelarija iz Beča i jedan odvjetnik iz Beograda da zastupaju tvrtku iz Ugljevika u postupku u Washingtonu.

Elektrane na Vrbasu

Međutim, vlasti RS-a odbile su platiti obavezni avans troškova arbitraže pa je to umjesto njih učinio tužitelj „Elektrogospodarstvo Slovenije“. Pravobraniteljstvo BiH već dugo insistira i zahtijeva „bližu suradnju nadležnih organa kako bi spor bio uspješno okončan, a s obzirom na složenost postupka izvjesno je da nam trebaju dodatni materijalni i kadrovski kapaciteti“.

Pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova u Washingtou vodi se i arbitražni postupak protiv BiH koju je tužila slovenska tvrtka „Viadukt“ iz Portoroža. Pravobraniteljstvo BiH sada traži da se s nadležnim organima Republike Srpske sklopi poseban sporazum o „međusobnim pravima i obavezama u vođenju arbitražnog postupka“. Hoće li na to pristati Banjaluka, ostaje da se vidi. Ova institucija naglašava da država nije kriva nego da su vlasti RS-a prouzrokovale cijeli problem, a da po međunarodnim pravilima arbitražni postupak ne može biti pokrenut protiv entiteta nego isključivo protiv države.

Tvrtka iz Portoroža zahtijeva odštetu u iznosu od 100 milijuna maraka. „Viadukt“ je kao većinski vlasnik poduzeća „HES Vrbas“ iz BiH sklopio ugovor s Vladom RS-a o dodjeli koncesije i izgradnji dvije male hidroelektrane. Međutim, Vlada nije ispunila obaveze nego je s jednom drugom firmom sklopila ugovor o izgradnji hidroelektrana na istom mjestu gdje ih je trebao graditi „HES Vrbas“. Do arbitražnog postupka protiv BiH uopće ne bi došlo da je usvojen prijedlog da se u tom poduzeću pokrene stečaj zbog neizmirenih poreznih obaveza jer otvaranjem stečaja prestaje pravo na koncesiju i bilo kakva mogućnost međunarodne arbitraže.

Piše: M. Osmović, dogadjaji@dnevni-list.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *