Druga i treća faza digitalizacije istovremeno

Ismir Jusko, ministar prometa i veza BiH, kazao je BHRT da je donio odluku o poništenju tendera za drugu fazu digitalizacije u BiH te najavio da će, kada bude raspisan novi tender, druga i treća faza digitalizacije biti objedinjene. Kakoje obrazložio, tender za drugu fazu digitalizacije bio je izvrsno pripremljen, ali je do odugovačenja došlo u procesu žalbi.

“Na samom početku svog mandata dao sam naputak da promjenimo strategiju s DVBT na DVBT 2. DVBT 2 je najsuvremenija tehnika digitalizacije. Dobio sam punu potporu Vijeća ministara i Parlamenta BiH za tu promjenu te smo, potom, u najkraćem periodu raspisali međunarodni tender a onda kreće onaj dio na koji mi nemamo utjecaj, a to je period žalbi”, rekao je ministar Jusko te naveo da je Ured za žalbe osam mjeseci razmatrao sve žalbe koje su dolazile svaka dva mjeseca. Na koncu je Odluka ureda za žalbe bila takva da zadnja dva ponuđača nisu imala potpunu dokumentaciju, što je praktično značilo da proces digitalizacije, njegova druga faza, tapka u mjestu. Kada tender ponovo bude raspisan, kako je rekao Jusko, bit će učinjeno sve da kašnjenje u procesu digitalizacije bude umanjeno.

“Kako nema razloga da gubimo vrijeme, objedinjujemo drugu i treću fazu, raspisujemo novi tender, što će na kraju opet staviti proces na istu razinu kao što je bilo predviđeno ranije. Provođenjem druge i treće faze digitalizacije, BiH bi trebala biti oko 90 posto  pokrivena  digitalnim signalom i iskreno se nadam da ovaj put nećemo imati problema, kao što smo imali ranije, da kompanije koje su ispale iz igre ulažu žalbe i razvlače proces“, naveo je ministar Jusko koji je za BHRT ustvrdio i da je on čovjek kojem je najviše stalo da što prije vidimo radnike širom BiH kako instaliraju opremu za provođenje digitalizacije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *