Dreković odbacuje optužbe

Nakon što su ga jučer na području Sarajeva, po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela Tužiteljstva BiH za ratne zločine, policijski djelatnici SIPA lišili slobode, general Armije Republike BiH Ramiz Dreković koji je, kako pojašnjavaju iz Tužiteljstva BiH, pod istragom zbog ratnog zločina na području Kalinovika, počinjenog 1995. godine, tijekom ispitivanja u Tužilaštvu BiH u svojstvu osumnjičenog, negirao optužbe koje mu se stavlja na teret.

“Osumnjičeni je pod istragom Posebnog odjela za ratne zločine i osumnjičen je da je u svojstvu bivšeg zapovjednika 4. korpusa Armije RBiH postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija. Njega se tereti da je u proljeće 1995. izdao izravnu, strogo povjerljivu zapovijed artiljerijskim jedinicama na širem području općine Konjic da izvrše neselektivno granatiriranje mjesta Kalinovik, naseljenog srpskim stanovništvom“, stoji u priopćenju Tužiteljstva BiH te dodaje da su, nakon izdane zapovjedi, artiljerijske jedinice ARBiH izvršile granatiranje iz artiljerijskih oruđa velike razorne moći, u više navrata, tijekom svibnja i lipnja 1995.

Uslijed eksplozije granata, ubijeno je dijete od 15 godina, a teže i lakše ranjeno više djece i odraslih osoba, dok je granatiranjem prouzročeno i veliko razaranje imovine i objekata.

Nezakonito uhićenje?

Kadrija Kolić, odvjetnik Drekovića, izjavio je da Dreković nije saslušan u SIPA-i.

“Nisu ga trebali uhićivati već dostaviti poziv na koji bi se on odazvao. On nema dokumente Srbije i ne postoji opasnost od bijega“, poručio je Kolić.

“Lišenje slobode je potpuno nezakonito. Tužiteljstvo BiH, ne po prvi puta, demonstritra neznanje i odlučnost u kršenju načela pretpostavke nevinosti. Lišen je slobode jer sumnjaju da će pobjeći u Srbiji, a da prethodno nisu provjerili da on nema važeće dokumente Srbije niti je boravio tamo od 1990. godine. Iznose činjenice o radnjama kaznenog djela za koje se Dreković još nije izjasnio i te činjenice su netočne i lažne a to ćemo odvjetnik Mirsad Crnovršanin i ja oboriti pred Sudom BiH“, ustvrdio je Kolić.

Izjednačavanja krivnje

Na uhićenje Drekovića reagirali su veterani, umirovljeni pripadnici Armije RBiH, koji su iznenađeni tim uhićenjem. Kako navode, Dreković je jedan od simbola obrane BiH, častan borac i zapovjednik. Savez udruženja vojnih umirovljenika u FBiH i Udruženje umirovljenih vojnih osiguranika u FBiH ukazuju da se u kontinuitetu nastavljaju uhićivanje i progon te neprimjeran način privođenja patriota, svaki od kojih se spreman na poziv odazvati pravosudnim tijelima BiH.

“Ovo je vrhunac pokušaja izjednačavanja krivnje i odgovornosti za počinjene ratne zločine u BiH. Sigurni smo da će general Dreković dokazati svoju nevinost pred nadležnim pravosudnim institucijama BiH, obrana svoje domovine je patriotski obveza i čin svakog građanina BiH, a naš general je samo časno branio svoju BiH“. Zaključuju iz ovih udruga. I Jedinstvena organizacija boraca Unija veterana FBiH osudila je, kako se navodi, neprimjeren način uhićenja zapovjednika 5. i 4. korpusa Armije RBiH generala.

“Protivimo se spektakularnim uhićenjima naših suboraca i sugrađana te ponižavanja boraca koji su časno i pošteno stali u obranu naše domovine od agresije. Kako se uhićuje uglavnom legaliste koji poštuju zakone ove države,  smatramo da je bilo dovoljno poslati poziv za sve eventualne nejasne detalje u predmetima koje obrađuju nadležna pravosudna tijela. Iako smo u potpunosti opredijeljeni za procesuiranje svih ratnih zločina počinjenih tijekom agresije na BiH, ma tko da ih je počinio, imamo, pak, dojam da neki nevidljivi centri moći žele trajno falsificirati svijetlu i časnu borbu svih koji su dali nemjerljiv doprinos obrani države BiH. Čvrsto vjerujući u nevinost našeg generala Drekovića, poručujemo da ćemo učiniti sve da dokažemo da je ovo farsa i pokušaj izjednačavanja agresora i branitelja“, stoji u reagiranju Upravnog odbora JOB-a Unija veterana FBiH. Iznoseći istovjetne stavove, i iz SDA su ukazali da je nedopustivo da se stvaranjem vještačkih balansa u procesuiranju ratnih zločina pokušava izjednačiti agresora i žrtvu. Iz te stranke navode da su snage koje su branile BiH sustavno sprječavale i kažnjavale zločine u svojim redovima, dok su snage koje su izvršile agresiju na BiH sustavno planirale, organizirale, ohrabrivale i izvršavale zločine.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *