DRAMA U SPLITU Cesare Avenati oduzet majci, policija spriječila blokadu prosvjednika

SPLIT – Dječaka Cesarea Avenatija ovrhovoditelji su oduzeli u utorak prijepodne majci Nini Kuluz, odveden je te bi ga službenici Općinskog suda trebali predati na skrb njegovom ocu Talijanu Alessandru Avenatiju.

Nakon toga se policija počela povlačiti iz splitske četvrti Pujanke, gdje su osiguravali ovrhu nad dječakom, prenose hrvatski mediji.

Okupljeni prosvjednici pokušali su spriječiti automobil u kojemu je bilo dijete da ode, no policija je formirala lanac i spriječila okupljene da stopiraju kolonu automobila, prenosi 24 sata. Ranije su prosvjednici blokirali prilazne ceste prema zgradi u kojoj je Nina Kuluz živjela sa sinom. Mediji prenose tvrdnje okupljenih građana da je Cesare Avenati na silu oduzet majci.

Građani su se u neposrednoj blizini Cesareove zgrade u Splitu počeli okupljati još u ponedjeljak navečer, a dio ih je prosvjedovao i ispred Općinskog suda na Dračevcu gdje su predsjednici suda Marini Boko donijeli 10.600 potpisa kojima traže obustavu ovrhe, no do predsjednice nisu uspjeli doći.

Dvije osobe su privedene u službene prostorije policije i u tijeku je istraživanje.

Noć prije, u nedjelju, Cesare je zbog bolova u trbuhu završio na Dječjem odjelu KBC Split gdje je bio zadržan sve do ponedjeljka popodne kada je otpušten iz bolnice na kućnu njegu. Liječnici su savjetovali da dječak odmara i miruje.

‘Kao da je ratno stanje’

“U šoku sam, ispred zgrade je preko 20 policijskih kombija, kao da je ratno stanje. Ima više od 80 policajaca koji su tu zbog jednog dječaka od devet godina. Nismo spavali cijelu noć, ne znam što će biti oko devet sati kad je najavljena ovrha i hoće li stvarno čupati dječaka iz majčinog zagrljaja”, rekla je Vanja Kuluz, dječakova teta, kako prenosi Hina.

Pozvala je Splićane da dođu na prosvjed koji je bio najavljen za devet sati, kad je i ovrha.

Na pitanje novinara hoće li se njezina sestra i dječakova majka Nina Kuluz javiti policiji u Torinu, odgovorila je kako je njezina sestra u šoku i pitanje je kako će izdržati današnji dan te hoće li biti u stanju putovati.

Podsjetila je da je dječak u petak završio ‘na hitnoj’ i u bolnici te da pred svaku ovrhu dobije bolove u trbuhu i potrebna mu je liječnička skrb. Riječ je o psihosomatskim simptomima pa mu treba mir i otpušten je na kućnu njegu, rekla je te ustvrdila da je psihijatar koji prati dijete upozorio na traumu koja će za njega biti pogubna ako se ovrha obavi. Na pitanje što je s odgodom ovrhe koju je zatražio odvjetnik koji zastupa njezinu sestru odgovorila je da sa suda na to nije stigao nikakav odgovor.

“Sam sud zaključio je da otac nema roditeljskih kapaciteta, no inzistira na ovrsi. To je skandalozno”, ustvrdila je, prenosi Al Jazeera.

Bijeg iz Italije, presuda zbog otmice

U veljači ove godine ovrha je odgođena iz sigurnosnih razloga, dok je prije točno godinu dana ovrha bila odgođena jer Alessandru Avenatiju nije bio osiguran prevoditelj za talijanski jezik.

Nina Kuluz i Alessandro Avenati jedno su vrijeme imali zajedničko skrbništvo nad dječakom koji je trebao živjeti u Italiji, a majka ga je imala pravo viđati svaki dan.

Nina je pobjegla iz Italije skrivajući se u Bosni i Hercegovini, potom se vratila u Split, a dječakov otac je dva puta pokušao sina vratiti u Italiju.

Lani u lipnju je pred njezinom kućom bio organiziran veliki prosvjed u kojem se tražila odgoda ovrhe nad djetetom.

U međuvremenu je na talijanskom sudu izgubila skrbništvo nad dječakom, zbog otmice sina je osuđena na tri godine i četiri mjeseca zatvora, obvezna je Alessandru isplatiti 50 tisuća eura odštete te ima obvezu javljanja talijanskoj policiji u Torinu svakih 20 dana.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *