Dopisno glasovanje i povećanje broja mandata za Hrvate iz BiH i iseljeništva

Vlada RH na čelu s premijerom Plenkovićem i predsjednica Grabar-Kitarović promijenili su paradigmu odnosna prema BiH i Hrvatima u BiH što izazvalo odobrenje kako političkih predstavnika Hrvata u BiH tako i običnih građana. Hrvati u BiH nažalost danas ne žive punu konstitutivnost i suverenost te su u nekim slučajevima ovisni o pomoći Hrvatske, kaže Ljubić

ZAGREB – Hrvati u Bosni i Hercegovini i iseljeništvu traže povećanje broja mandata za njih u Hrvatskom saboru kao i dostojanstvenom ostvarenju biračkog prava prvenstveno dopisnim i elektronskim glasovanjem te liberalizaciju “tvrde” birokracije jer se hrvatski dokumenti čekaju i po nekoliko godina. Upravo ovo su najvažnije poruke rasprave Sabora RH oko izvješća Državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske za 2016. godinu, koji su podržali svi klubovi zastupnika.

– Aktualna Vlada RH na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem i predsjednica Kolindom Grabar-Kitarović promijenili su paradigmu odnosna prema BiH i Hrvatima u BiH što izazvalo odobrenje kako političkih predstavnika Hrvata u BiH tako i običnih građana. Hrvati u BiH nažalost danas ne žive punu konstitutivnost i suverenost te su u nekim slučajevima ovisni o pomoći Hrvatske, kazao je Božo Ljubić, zastupnik HDZ-a iz XI. izborne jedinice.

 Suverenost i konstitutivnost

On je podsjetio kako  2000. kada su se donosili Barryjevi amandmani te 2002. Petritschevi amandmani kada su se grubo na štetu Hrvata u BiH kršili Daytonski i Washingtonski sporazum tadašnja Vlada i predsjednik RH nisu učinili ništa te su svojom šutnjom odobravali dekonstituciju Hrvata u BiH. Kada je u pitanju financijska pomoć Ureda prema Hrvatima u BiH kaže kako  je najviše novca otišlo upravo u našu zemlju i zasigurno doprinijelo opstanku mnogih koji bi bez te pomoći napustili našu zemlju. Međutim, smatra kako je takav vid pomoći primjereniji narodu koji je nacionalna manjina, a ne suverenom i konstitutivnom narodu kakvi bi Hrvati u BiH trebali biti u punoj mjeri.

Željko Raguž, također zastupnik HDZ-a iz XI. izborne jedinice, smatra kako je u Hrvatskoj nužan konsenzus Sabora RH oko položaja Hrvata u BiH i iseljeništvu. Smatra kako je Hrvatska učinila mnogo za Hrvate u BiH i iseljeništvu – od boljeg tretiranja Hrvata iz BiH u strategiji, do novog zakona o branitelja koji tretira HVO-a kao i najave da će se od 1. siječnja 2018. organizirati peti program HRT-a namijenjen Hrvatima izvan Hrvatske.

– Zbog činjenice da zbog velikobošnjačke politike Hrvati u BiH nemaju TV kanal na svom jeziku, radi se o značajnoj stvari. Vlada ima bolji odnos prema Hrvatima u BiH i pruža im političku potporu što će ih pomoći da sami biraju svoje političke predstavnike i organiziraju TV kanal na svom jeziku, poručio je Raguž.

Željko Glasnović, neovisni zastupnik iz XI. izborne jedinice, naglašava kako Hrvati iz BiH trebaju biti prioritet te da Hrvatska za četiri ili pet puta više novca uzima iz BiH nego joj daje, pa je potrebno pojačati ekonomski angažman, odnosno da hrvatske tvrtke zapošljavaju Hrvate iz naše zemlje.

Državljanstvo i domovnica

– Imate socijalističku birokraciju, treba tri godine za državljanstvo, dvije godine za domovnicu, svakih šest mjeseci dizati rodni list. To je namjerna sabotaža od nekih kadrova, možda su oni u MUP-u. Nema dopisnog glasovanja. Ti ljudi imaju formalno pravo glasa, ali ustvari on mora letjeti šest sati iz Vancouvera da glasuje tamo u Torontu, Ottawi… Imamo li akcijski plan povratka Hrvata u Posavinu? Zbog čega pripadnicima HVO-a ne izjednačimo prava s ostalim hrvatskim braniteljima, zapitao se Glasnović.

Miro Kovač, zastupnik HDZ-a i bivši ministar vanjskih poslova, jasno je kazao da se mora raditi na jačanju gospodarstva u BiH je Hrvati, kao i ostala dva naroda u BiH, ostaju na područjima na kojima je jaka ekonomija, a odlaze s područja gdje je ekonomija na koljenima.

Davor Ivo Stier, također zastupnik HDZ-a i bivši ministar vanjskih poslova, posebno se založio za uvođenje dopisnog glasovanja te je pozvao sve stranke u Saboru da o tome postignu dogovor. Također je pohvalio i suradnju Ureda sa jedinicama lokalne samouprave i županija u BiH.

Tijekom rasprave bilo je i oštrih tonova, naročito nakon što je zastupnik Promijenimo Hrvatsku Ivica Mišić prozvao oporbu predvođenu SDP-om uopće ne zanimaju Hrvati iz BiH i iseljeništva. Na to su žestoko reagirali bivši ministri iz Milanovićeve vlade Željko Jovanović i Predrag Fred Matić navodeći kako je tadašnja vlada učinila mnogo za Hrvate iz BiH pa i oni osobno kao ministri. Također, podržali su izvješće koje je predstavio predstojnik Državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas kazavši kako se radi o dobrom i konciznom dokumentu.

Piše: Dragan Bradvica, dragan.bradvica@dnevni-list.ba

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *