DOGOVOR PAO: Dogovarat će se korak po korak

Domaćin sastanka bio je mostarski SDP koji je predstavnicima  SDA, SBB-a, SDP-a, DF-a,HDZ-a 1990, BPS-a, SNSD-a i SDS-a predložio da se problem rješava korak po korak, odnosno da se prvo dođe do broja izbornih jedinca u Mostaru, a nakon toga da se priča nastavi o uvođenju dogradonačelnika Mostar, što je načelno prihvaćeno.

MOSTAR- Predstavnici lokalnih organizacija parlamentarnih stranaka s nivoa BiH jučer su u Mostaru održali treći po redu sastanak oko iznalaženja rješenja za izmjene Izbornog zakona BiH u dijelu za Grad Mostar kako bi se u ovom gradu konačno održali izbori, ali konkretnih pomaka nije bilo.

Domaćin sastanka bio je mostarski SDP koji je predstavnicima  SDA, SBB-a, SDP-a, DF-a,HDZ-a 1990, BPS-a, SNSD-a i SDS-a predložio da se problem rješava korak po korak, odnosno da se prvo dođe do broja izbornih jedinca u Mostaru, a nakon toga da se priča nastavi o uvođenju dogradonačelnika Mostar, što je načelno prihvaćeno. Tako je dvosatni sastanak protekao u dogovoru oko čega će se stranke dogovarati, mada ni to nije sasvim sigurno dogovoreno.

Korak po korak

Predsjednik Gradskog odbora SDP-a Mostar Edin Zagorčić  novinarima je rekao da su sve stranke pokazale ozbiljnost u pregovaranju i spremnost na određene kompromise. Iako nije postignut dogovor o broju izbornih jedinica, Zagorčić vjeruje da se oko toga brzo može doći do dogovora.

Dodao je i da su u vezi s centralnom zonom svi spremni na kompromis.

”Centralna zona će, po svemu sudeći, nestati na način kako je sada organizirana. Postoje određene ideje da se ti ljudi, kao u Brčkom, sami opredjeljuju u kojoj će izbornoj jedinici glasati”, rekao je Zagorčić.

Također, naveo je da je određeni broj stranaka za to da se uvede pozicija dogradonačelnika, dok u HDZ-u BiH, naveo je, o tome još razmišljaju.

Potvrdio je da je na jučerašnjem sastanku prisustvovao pravni stručnjak Slaven Bevanda, koji im je dao određene sugestije i mišljenje, dok su iz Središnjeg izbornog povjerenstva BiH odbili prisustvovati.

”Oni smatraju da ne trebaju biti dio političkih pregovora i ostali su na usluzi u smislu tumačenja izbornog procesa. Nisu htjeli biti dio ove naše priče i mi time nismo zadovoljni”, rekao je Zagorčić.

Naveo je da je dogovoreno da se ubrza dinamika pregovaranja, tako da će idući sastanak biti već u naredni četvrtak, kada će domaćin biti SBB.

Zagorčić je podsjetio da je prijedlog SDP-a Mostar organiziran kroz tri izborne jedinice koje prelaze Neretvu i to Sjever koja bi dala pet vijećnika, Centralni dio 10 i Jug 3, a da se sa gradske liste bira 17 vijećnika.

”Mi smo spremni podržati svaki drugi prijedlog koji bude predmet kompromisa i dogovora. Nećemo odustati od osnovnih principa a to je jedinstveni i multietnički Mostar”, poručio je Zagorčić.

On je na kraju ipak ocijenio da razgovori na lokalnom nivou ne znače mnoge i da bi se u cijelu priču oko Mostara trebali uključiti i lideri stranaka.

HDZ spreman na kompromis

Predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar Dami Džeba u izjavi novinarima naglasio je da se prvo mora rješavati pitanje Izbornog zakona BiH ukoliko se želi imati izbore u 2018., a da je uvođenje dogradonačelnika pitanje izmjene Ustava FBiH.

”Mi znamo što nam nosi izmjena Ustava FBiH, na koji način se ona predlaže, usvaja, potvrđuje i mijenja. To može biti predmet razgovora. HDZ BiH godinama predlaže izmjene Ustava FBiH i Ustava BiH. To nije problem, samo je pitanje je li sada realno razgovarat i o tome. HDZ je spreman na kompromis, ali na osnovu ravnomjerne zastupljenosti broja birača”, rekao je Džeba.

Dodao je da razgovori vode ka dogovoru i implementaciji odluke Ustavnog suda BiH, ali da ne zna hoće li se dogovor postići u 2018. Ili 2020.

”Ja ne znam, ali sam optimista. Mi moramo nastaviti razgovarati”, kaže Džeba.

 Više prijedloga

Hoće li Mostar ove godine imati izbore nakon deset godina? Hoće li domaći političari doći do rješenja? Hoće li OHR ili neki drugi centri moći iz međunarodne zajednice nametnuti rješenje za Mostar?. Sve su to pitanja na koja u ovom trenutku apsolutno nitko nema odgovore. Situacija oko Mostara je složena i kompleksna, jer je Mostar talac krupnijih političkih pitanja i malo je vjerojatno da će problem Mostara riješiti mimo drugih spornih pitanja u Izbornom zakonu BiH, prije svega pitanja Doma naroda.

Mostarski gradski odbori počeli su razgovore oko rješavanja problema izmjene Izbornog zakona BiH koji se odnosi na grad Mostar u veljači, a stranke su do sada iznijele svoj prijedloge. Predstavljeno ih je ukupno šest. Prijedloge su dali HDZ i SDA i to one koji su već pali u parlamentarnoj proceduri, zatim SDP i DF dva prijedloga, te novi prijedlozi SBB-a i zajednički SNSD-a i SDS-a. Kao sedmi navodno postoji i prijedlog međunarodne zajednice. On nije predstavljen, ali se o njemu špekulira u stranačkim kuloarima.

Izbori u Mostaru nisu održani deset godina, jer je Ustavni sud BiH, po apelaciji hrvatskih izaslanika iz Parlamenta BiH, proglasio neustavnim dijelove Izbornog zakona BiH koji se odnose na Grad Mostar.

Od tada dogovora oko izmjena nema, a Središnje izborno povjerenstvo ne raspisuje izbore za Mostar. OHR je 2012. godine raspustio Gradsko vijeće, a jedina vlast u gradu je gradonačelnik Ljubo Bešlić.

Piše: Sanja Bjelioca Šagovnović, sanja.bjelica@dnevni-list.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *