Dodik: Volim i poštujem Rusiju

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik odbacio je danas bilo kakve tvrdnje o negativnom ruskom uticaju na taj bh.entitet.

Istakao je da je saradnja s Rusijom korisna i zasniva se na fer osnovama.

– Imamo zajednički stav da visoki predstavnik treba da ode, kao i strane sudije iz Ustavnog suda BiH, a koje bira i postavlja zapad. Mora da prestane miješanje u unutrašnje stvari u BiH, ako ona u budućnosti može da bilo kako funkcionira kao suverena zemlja – rekao je Dodik.

Naveo je i da pripada srpskom narodu, čiji interesi ga i vode, da poštuje i voli Rusiju, ali želi i suradnju sa svim drugim zemljama.

– Vještački je nametnuta priča u općoj zapadnoj antiruskoj histeriji, koju neki i ovdje podržavaju i u službi su tih zapadnih interesa. Kada ovdje imate prisustvo vojnih snaga zapada, a nema nijednog ruskog vojnika, onda je beskorisno razgovarati o takvom nekom uticaju – izjavio je Dodik, nakon sastanka s ministrom vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrovom.

Tvrdi i da je „miješanje u odnose u BiH stare američke administracije, oličene u liku američke ambasadorice u BiH, prevršilo svaku mjeru“.

Dodik je rekao da je RS zahvalna na principijelnom stavu Rusije na afirmaciji Dejtonskog sporazuma, te što je, kako je dodao, vetom blokirala usvajanje Rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija o Srebrenici kojom se osuđuje genocid u srpnju 1995. godine, koju je predložila Velika Britanija i podržale Sjedinjene Američke Države i zemlje Europske unije.

– Ono što je Republika Srpska radila u prošlosti, i na to smo ponosni, jeste da nije dozvolila Bosni i Hercegovini da uvede sankcije Ruskoj Federaciji – kazao je on.

Dodik i Lavrov su nakon sastanka u Banjoj Luci govorili o ekonomskoj saradnji, posebno u naftnoj industriji RS, koju su privatizovali ruski partneri, te o izgradnji fabrike na gas u Zvorniku te izvozu voća i povrća…

Nakon razgovora ruskih i zvaničnika RS-a, održan je i sastanak kojem je prisustvovao i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić, koji je u poslijepodnevnim satima doputovao u Banju Luku.

Ruski šef diplomacije prethodno je danas u Sarajevo razgovarao sa članovima Predsjedništva Bosne i Herecgovine i ministrom vanjskih poslova BiH Igorom Crnatkom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *