Dodik: Već sada imam 56 zastupnika u vladajućoj koaliciji u RS-u

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik vjeruje da čak i krajem ovog mjeseca može da se formira nova Vlada Republike Srpske (RS) te da već sada imaju 56 poslanika u vladajućoj koaliciji u tom bh. entitetu.

Najavio je da će se već u ponedjeljak krenuti s međustranačkim sastancima kako bi RS što prije imala novu vlast te pristupila usvajaju budžeta i ekonomske politike.

Dodik tvrdi da niko od DNS-a ne traži da se odrekne svojih poslanika, već da postoje neki ljudi s čijim radom nisu zadovoljni.

– Mi ćemo našu kalkulaciju izvesti na onima koji su za nas sigurni. Ja ne tražim da neko nekog izbacuje iz partije, ali moram da kalkulišem s onima koji su u svim okolnostima sigurni i na koje možemo da računamo – dodao je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

Istakao je da će i svaki poslanik iz SNSD-a, koji izgubi povjerenje rukovodstva imati sankcije.

Istakao je da je Radovan Višković kandidat SNSD-a za mandatara za sastav nove entitetske vlade i očekuju od novoizabrane predsjednice Željke Cvijanović da ga predloži na tu funkciju, a nije se još razgovaralo o tome koje mjesto u vlasti pripada kojoj stranci.

Dodiku je, kaže, drago što je dosad opozicioni NDP odlučio da razgovara s SNSD-om na, kako tvrdi, programu jake RS.

-Razgovarat ćemo o njihovom učešću u vlasti. Poštujemo to što imaju četiri poslanika – dodao je Dodik.

Tvrdi da će predložiti novi zakon po kojem će svi koji se biraju na funkcije na nivou BiH morati da polože zakletvu u parlamentu RS-a.

Kritikovao je i istup visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka u Vijeću sigurnosti UN- te ponovio da se s njim neće sastati dok se ne izvini RS-a zbog, kako je naveo, poređenja s hitlerovim režimom.

Visoki predstavnici su, kaže, donijeli 560 odluka i time kreirali novi sistem.

-Odlazak visokog predstavnika u BiH bit će moj prioritet – dodao je Dodik, koji je izabran za člana Predsjedništva BiH te pozvao sve građane u BiH da “odbiju mjere Valentina Inzka”.

Uvest će, kaže, i praksu da će ići na nacionalne prijeme onima stranim diplomatama koji budu dolazili na proslavu “Dana RS-a”.

2 thoughts on “Dodik: Već sada imam 56 zastupnika u vladajućoj koaliciji u RS-u

 • studeni 8, 2018 at 3:25 pm
  Permalink

  Gospodin koji se zalaze za mir stabilnost i ekonomski prosperitet RS i regiona a koji zbog toga smeta zapadu i Sarajevu(federalnom) koji su na sve nacine pokusali da ga sklone ali volja naroda je ipak odlucila na kraju.

  Reply
 • studeni 8, 2018 at 5:37 pm
  Permalink

  Ode Mile u Teheran haha naslusace se Ezana za zivota

  Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *