Dodik, uz pomoć ruskih i srbijanskih specijalaca, formira paravojne jedinice u RS-u

SARAJEVO – Predsjednik „Srbske časti“ iz RS-a Igor Bilbija novači osobe iz kriminalnog miljea, koji će činiti okosnicu buduće paravojne formacije, navodi Žurnal.ba te pojašnjava da se pripadnici „Srbske časti“ brinu za sigurnost Arkanove udovice Cece Ražnatović, da su nerijetko u Moskvi i još mnogo toga.

Fotografije

Uz prenesene najnovije fotografije, uglavnom nastale u Banja Luci, Žurnal osobito ističe onu nastalu 12.12.2017. godine, na kojoj su „humanisti“ “Srbske časti“, kako se predstavljaju, u crnim majicama i maskirnim uniformama, fotografirani u sali za sjednice Narodne skupštine RS-a. Prema toj fotografiji, u prvom su se redu našli Igor Bilbija iz Prijedora i Bojan Stojković iz Niša, vođe „Srbske časti“. Za Bilbiju se navodi da je poznato ime iz crne kronike a uhićivan je zbog prostitucije, lihvarstva i organiziranog kriminala, dok Stojković iz Niša slovi za „najjačeg Srbina“ te je, zajedno sa svojim kolegama iz “Srbske časti“, prošao obuku u kampu 63. padobranske brigade u Nišu.

Isti izvor, nadalje, navodi, da je tijekom 2007. godine boravio i u vojnoj bazi „Ševatske Livade“ u Preševu a dio obuke je, prema izvorima Žurnala, zahvaljujući vezama s ruskim ratnim veteranima okupljenim oko udruženja „Naslednici pobede“, prošao i u Moskvi, a formu održava u ruskom Humanitarnom centru u Nišu.

Žurnal, nadalje, navodi i da su o sigurnosti predsjednika RS-a Milorada Dodika u svibnju 2016. godine, na skupu organiziranom kao protumiting oporbi, koja je tražila njegovu smjenu, brinuli upravo pripadnici „Srbske časti“ koji su, od tada, navodno, česti gosti Banja Luke, naročito onda kad predsjednik RS-a iznosi ili provodi svoje separatističke ideje. Njihov pojačan boravak u BiH sigurnosne službe registrirale su u prosincu prošle i u siječnju ove godine, navodi isti izvor.

“Srbska čast“ i pomladak Veterana RS Powers održali su u Narodnoj skupštini RS-a sastanak na kojem se govorilo o formiranju jedinice sastavljene od pripadnika ta dva udruženja, koji će sudjelovati u svečanom postrojavanju i defileu povodom 9.siječnja, osporenog Dana RS-a, navodi, nadalje, Žurnal pozivajući se na dokumente sigurnosnih agencija koje još navode da se na sastanku „razgovaralo i o eventualnim intervencijama u slučaju da oporba bude poduzimala opstrukcije rada vlasti“.

Protiv NATO-a

Prema dokumentima sigurnosnih agencija BiH, predsjednik “Srbske časti“ Bilbija novači osobe iz krim-miljea koje će činiti okosnicu buduće paravojne formacije, dok je omladinska organizacija Power baza za novačenje, tvrdi Žurnal i dodaje da je skupštinski prostor za djelovanje „Srbske časti“ osigurao Nenad Stevandić, potpredsjednik Narodne skupštine RS-a koji, pak, na pitanja Žurnala, odgovara da nije primijetio boravak niškog specijalca s ruskim odličjima Bojana Stojkovića u prostorijama Narodne skupštine RS-a.

“S Veteranima RS-a surađujem i suglasan sam da oni, kao NGO, mogu koristiti prostor Narodne skupštine“, kazao je Stevandić i končao prepisku riječima – „hajd, sad zdravo. I nastavite s naručenim tekstom“.

Prethodno je priznao da je govorio na tom skupu, na kojem su govorili predstavnici  „udruženja“ Srbske časti i predstavnici ruskog udruženja „Naslednici pobjede“. Na konferenciji, na kojoj se govorilo o potrebi protu-NATO djelovanja, govorili su još i Rajko Latinović iz Dervente, kojeg su sigurnosne službe u BiH registrirale kao osobu obučavanu u vojnim kampovima u Rusiji. Među prisutnima je bio i Aleksandar Stanojević iz Doboja, bivši pripadnik MUP-a RS-a. „

Prilikom ovogodišnjeg obilježavanja neustavnog Dana RS-a pripadnici te paravojne formacije su, također, sudjelovali u defileu na ulicama Banja Luke a njihovo je prisustvo zabilježeno i dva dana poslije, kada su automobili srbijanskih registarskih oznaka, sa grbom „Srbske časti“ bili parkirani na nekoliko mjesta u RS-u.

Imamo određene podatke, sve će biti dostavljeno Tužiteljstvu

Komentirajući navode portala Žurnal o formiraju paravojne jedinice u RS-u, ministar sigurnosti BiH Daragan Mektić potvrdio je za portal Vijesti.ba da se već duže vremena prati tu pojavu te se prikuplja podatke.

“Jedan dio operativnih podataka vezano za to smo dokumentirali i mogu reći da će sve narednih dana biti dostavljeno Tužiteljstvu BiH“, rekao je ministar sigurnosti Mektić koji, pak, pojedinosti nije želio iznositi jer, kako je obrazložio, bilo što da kaže na određeni način može ugroziti istragu. No, sve podatke kojima se bude raspolagalo će se dostaviti Tužiteljstvu a onda će sve dalje biti stvar Tužiteljstva BiH.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *