Dodik: Posjet Lavrova od velikog značaja za RS

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da je predstojeći posjet ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova Banjaluci od velikog značaja za Republiku Srpsku, jer je on veliki prijatelj srpskog naroda i dobar poznavatelj prilika u BiH.

„Informirat  ćemo Lavrova o stanju u Republici Srpskoj i razgovarati o načinima na koji Rusija može da investira u neke projekte u Republici Srpskoj i da bude još prisutnija u RS-u. Mi to želimo, a to što se ne sviđa Britancima – što da radimo to je njihova stvar“, naglasio je Dodik.

On je naveo kako je velika čast da Republika Srpska ima priliku da u petak, 21. rujna ugostit ruskog šefa diplomacije u Banjoj Luci.

„Izražavamo veliku zahvalnost za odluku da dođe u Republiku Srpsku jer znamo koliko opstrukcija ima u Sarajevu da bilo koji diplomat dođe u Banja Luku. Nažalost, čak i Srbi poput Igora Crnatka za svoj maksimalni uspjeh smatraju to da neki diplomati ne posjete institucije Republike Srpske, pa pokušava da to ‘kamuflira’ pričom kako on saziva ministre u Banja Luku pa je tako pozvao i Pacolija i to smatra uspjehom“, istaknuo je predsjednik Srpske.

On je rekao da je Lavrovu poznata situacija u BiH još od vremena kada je bio veleposlanik  Ruske Federacije u Savjetu sigurnosti UN-a i sve vrijeme, radeći i kao ministar vanjskih poslova zna veoma dobro što je Daytonski sporazum.

„U tom pogledu, Rusija se ponaša veoma principijelno. Sa svim svojim problemima i osporavanjima koje pokušava da joj nametne Zapad, Ruska Federacija pokazuje svoju vitalnost i mi cijenimo njihovu objektivnu stranu i potpuno uravnotežen pristup situaciji u BiH. Oni sve ove godine izričito stoje iza svog stava da se Daytonski mirovni sporazum mora poštovati i da bilo kakva promjena mora da bude dogovor unutar BiH“, naglasio je Dodik.

On je naveo da to veoma dobro zna i Zapad, ali da je svih ovih godina manipulirao s kompromisima i konsenzusima koji su pravljeni u BiH.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *