Dodik: Nema skrivenog ruskog utjecaja

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da nema skrivenog ruskog uticaja u suradnji tog bh. entiteta i Ruske Federacije.

RS je, kaže, spremna za saradnju i sa svim drugim državama u regionu i šire koje to žele, ali ne želi da se odvoji od “prijatelja“ Rusije i ponosi se tom suradnjom.

Kaže da nije dobro da se svaki vid suradnje RS i Rusije prikazuje “na maligni način s ciljem sprečavanja ruskog uticaja na ovom prostoru”.

-To su gluposti koje trebamo odbaciti, jer ne smijemo biti zamorče jednog političkog pristupa, koji govori da saradnja u oblasti zdravstva, kulture i privrede može da bude nešto drugo, osim na dobrobit onih koji u tome učestvuju – rekao je Dodik ističući da je Rusija “nesumljivi prijatelj RS”.

Tokom obraćanja na forumu o strateškom dijalogu o saradnji Sankt Peterburga i RS-a, kojem prisustvuje i gubernator tog grada Georgij Poltavčenko, Dodik je rekao da ruski stav prema BiH nije navijački za jednu stranu, već principijelan u podršci Dejtonskom sporazumu.

Poltavčenko je govorio o dašadašnjoj i mogućnostima buduće privredne suradnje s RS-om.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *