Dodik: Ne pada mi napamet da spašavam Bakira i SDA

Predsjednik Republike Srpske i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik izjavio je danas da je neusvajanjem zakona o akzicama u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, ugrožen kreditni aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), koji je trebalo dodatno da stabilizira financijsku situaciju u tom bh. entitetu.

Rekao je da je usvajanje zakona o akcizama trebalo da obezbijedi dodatnih 25 milijuna maraka za izgradnju, modernizaciju regionalnih i magistralnih puteva u RS-u.

Po njegovim riječima, i da je usvojen taj zakon, gorivo u BiH i dalje bi bilo najjeftinije u regiji, ali bi bila osigurana sredstva koja bi poboljšala rad nekoliko sektora, a istovremeno ne bi bilo dodatnih opterećenja za poljoprivrednike.

Potvrdio je da ga je jučer, tokom zasjedanja Zastupničkog doma parlamenta BiH, telefonom zvao bošnjački član Predsjedništva i lider SDA Bakir Izetbegović, tražeći od njega da SNSD podrži neke zaključke SDA.

-Bakir Izetbegović me jučer zvao, pokušao je da dođe do nekog rješenja. Tražio je da SNSD glasa za neke zaključke. Rekao sam mu da ne može. Ne pada mi na pamet da spašavamo Bakira i SDA- kazao je Dodik na konferenciji za novinare.

Predsjednik RS-a je istakao da je taj entitet ispunio sve svoje obaveze iz Reformske agende i da u vezi s usvajanjem reformskih zakona nije pravio nikakve dogovore s političkim partijama iz FBiH, a posebno ne sa strankama iz RS-a.

Ocijenio je da Predsjedništvo BiH nije trebalo da potpiše Reformsku agendu, ako nije postojala spremnost onih koji su je usvojili da je i provedu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

error: Content is protected !!