Dodik: Naš stav o NATO-u se neće mijenjati

”Republika Srpska i srpski narod ne može da prihvati članstvo u tom savezu prvenstveno što smo bombardovani od NATO-a i što su nam nanijeli velike gubitke”, rekao je Dodik

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata je za Radio-televiziju Republike Srpske komentirao pismo Mikea Pompea, američkog državnog tajnika u kojem je članove kolektivnog vodstva države pozvao da prihvate Nacionalni godišnji program za NATO.

“Mi uvažavamo NATO. Bosna i Hercegovina ima okvir partnerstvo za mir. U tom pogledu su ostvarene mnoge zajedničke aktivnosti. Ali ovo je nešto sasvim drugo. Pozivanje na neke ranije donesene odluke je potpuna konfuzija. U svakom slučaju odluke u smislu pridruživanja neće biti iz razloga koje smo ranije objasnili. Republika Srpska i srpski narod ne može da prihvati članstvo u tom savezu prvenstveno što smo bombardovani od NATO-a i što su nam nanijeli velike gubitke”, rekao je Dodik dodavši:

Vojna neutralnost

“Činjenica je da komisija koja se bavila time nije dovršila svoj posao. Sve je to potpuno konfuzno. Pozivanje gospodina Pompea da navodno na ranije donešenu strategiju koju je usvojio Mladen Ivanić, strategija nije obavezujuća. Naravno oni pokušavaju da se zakače na bilo šta, što bi narod rekao. Mislim da se moraju navići na naš definitivni stav. Republika Srpska je za vojnu neutralnost i ne ulazak u bilo koji savez”.

Pismo

Američki državni tajnik  Michael Pompeo uputio je pismo članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine u kojem ih poziva da prihvate Godišnji nacionalni program za BiH, što je NATO savez omogućio nedavnom odlukom, prenosi BHRT.

U pismu Pompeo odaje priznanje Komisiji za NATO integracije koja je izradila nacrt Godišnjeg Nacionalnog plana i poziva vlasti da ga proslijede Briselu što prije.

”Taj potez neće predodrediti buduće članstvo u NATO-u, ali će imati pozitivan utjecaj na transformaciju i modernizaciju Oružanih snaga. Ovim korakom će se, također, poboljšati sigurnost u BiH te ojačati proces reformi koji je već dio nastojanja da BiH dobije kandidatski status u pregovorima sa Europskom unijom. Zbog toga vas pozivam da nastavite aktivnosti koje su poduzimale prethodne bh. vlasti i iskoristite prednosti procesa usvajanja Godišnjeg nacionalnog plana”, istaknuo je Pompeo.

On smatra da je želja BiH da se približi Alijansi jasno naglašena u aktuelnoj Strategiji vanjske politike BiH te da razumije da postoji zabrinutost unutar Predsjedništva da bi veći stepen suradnje sa NATO savezom mogao imati utjecaja na odnose sa susjednim zemljama.

Ističe da Srbija, iako nije članica NATO-a, niti je izrazila želju da to postane, ima značajnu suradnju s Alijansom, uključujući zajedničke vježbe sa ciljem povećanja stepena interoperabilnosti između vojske Srbije i članica NATO-a, te da nema razloga da BiH ne uspostavi slične bliske veze s NATO-om.

Pompeo na kraju dodaje kako je BiH od strateškog značaja za regionalnu stabilnost i da, upravo zato, Sjedinjene Američke Države žele i cijene veći stepen suradnje sa BiH te ističe da je sada pravo vrijeme da se NATO savezu dostavi Godišnji nacionalni plan.

Zaključio je da BiH treba biti ponosna na priznanja koja dobijaju vojnici Oružanih snaga BiH koji zajedno sa NATO jedinicama učestvuju u misiji “Odlučna podrška u Afganistanu”.

One thought on “Dodik: Naš stav o NATO-u se neće mijenjati

  • siječanj 11, 2019 at 3:31 pm
    Permalink

    Tako je Mile,nek imperijalisti sami vode svoje nepostene ratove,a BiH je samo vazna dok ne potpise i kad treba slat vojsku za americke interese!

    Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *