DODIK NACRTAO ‘NOVU’ KARTU BALKANA: Nisam protiv nezavisnosti Kosova

“Referendum nije na dnevnom redu”, izjavio je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske u ekskluzivnom razgovoru za DW.

“Ni jedan organ, ni jedna institucija u RS-u to nema na svom dnevnom redu. Špekulacije o tome postoje, partijski stavovi o tome postoje, mišljenja pojedinaca o tome postoje, to je nesumnjivo i to nije da nije javna tema, ali institucionalna tema nije”, rekao je Dodik.

Dodik međutim istodobno tvrdi da je BiH propala država i napominje da Srbi “nisu bez alternative”.

“Mi nismo avanturisti kako nas mnogi predstavljaju. Nismo ni zaglupljeni nacionalisti. Dakle ja razumijem da za ostvarivanje takvih elemenata morate da stvorite politički okvir i jedno političko okruženje, da se napravi dovoljan kvantum prakse u okruženju i u Europi i naravno da to bude barem djelomično prihvaćena stvar”, rekao je Dodik dodajući da radi „na stvaranju tog političkog okruženja.”

Da li će održati referendum o nezavisnosti RS ukoliko Dejtonski sporazum ne funkcioniše onako kako on misli da treba Dodik je dogovorio: “Sanjam o tome”.

“Čim imam u promilima šansu, ja bih održao referendum”

Dodik također tvrdi da BiH neće opstati ni u kakvom obliku.

Dodik je rekao kako Srbima odgovara Dejtonski sporazum onako kako je napisan, a ne kako je izmijenjen.

“Vanustavna Bosna nama ne odgovara, ustavna Bosna nam odgovara. Ali to niko neće da čuje”, kaže Dodik za DW.

Dodik u direktnu vezu dovodi nezavisnost Kosova sa nezavisnošću Republike Srpske:

“Nisam protiv nezavisnosti Kosova. Ja sam za razgovor između Beograda i toga (Kosova – op. red.) i ako Beograd tako odluči ja tu nemam ništa protiv, ali je onda moje sljedeće pitanje zašto ne može i Republika Srpska. Ako postoje prava za jedne onda moraju da postoje prava i za druge”.

Dodik kaže da Republici Srpskoj predstavlja opterećenje činjenica da je Srbija ostala u politici očuvanja teritorijalnog integriteta. „Da je u onom trenutku Srbija, kada se Kosovo odvojilo, rekla da je to ok, mi bismo se sigurno do sada već odvojili”, kaže on.

Milorad Dodik je tokom intervjua nacrtao mapu Balkana, kako je on vidi u budućnosti – na njoj je Republika Srpska ujedinjena sa Srbijom, a Kosovo podijeljeno.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *