Do kraja godine 500 radnika Konzuma u BiH ostaje bez posla!?

Blizu 500 radnika Konzuma u BiH moglo bi do kraja godine ostati bez posla, saznaje N1. O krizi u Agrokoru posljednjih mjeseci bruji čitav region, ali uskoro bi bi se ta kriza mogla ozbiljno prenijeti u našu zemlju i to naplatom Agrokorovih dugova u BiH.

Šest mjeseci nakon što je i službeno otvorena nova Konzumova trgovina u sarajevskoj Ložioničkoj ulici, ploča, oznake, reklama – brend Konzuma, ponovno bi mogli biti vraćeni u staro, Merkatorovo ruho. No iza vizualne i kozmetičke promjene, krije se itekako tajna poslovna rekonstrukcija. Agrokorova kriza, Konzumovu crvenu boju, za 10 posto radnika do kraja godine mogla bi pretvoriti u crnu.

I dok se očito pokušava u posljednji trenutak spasiti što se spasiti može, stručnjaci i mediji sve više bruje i upozoravaju da se Agrokorova kriza iz Hrvatske polako prelijeva na tržište BiH.

I dok Agrokor u sljedeća 4 dana ne plati kamatu na svoju obveznicu s dospjećem 2019. na naplatu će dospjeti cijela glavnica od 300 milijuna eura. Dužnik je Agrokor, no tu su navodno i jamci među kojima su i kompanije u BiH, Sarajevski kiseljak i Ledo Čitluk. Razlog je što, za razliko od Hrvatske koja je donijela Lex Agrokor, BiH nije donijela slične propise pa kćerke tvrke nisu zaštićene u BiH.

Upravo da bi se zaustavio izvlačenje sredstava iz BiH smatra se i povratak brenda Merkatora, koji bi automatizmom kroz slovenski Lex Merkator, zaštitio i Konzum u BiH. No postavlja se pitanje, zašto sličan potez nije napravila i BiH.

“Ne mislim da je država trebala donijeti takav zakon kod nas. Postavlja se pitanje što država štiti? Ovdje se radi o privatnoj firmi i zašto bi država donosila specijalni zakon i što bi mi dobili”, pita se  Vjekoslav Domljan, ekonomski analitičar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *