Djevojke vodili u Njemačku pa ih prodavali na internetu

Tužitelj iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv Alije Karahasanović, rođen 1980. godine u Heidelbergu, SR Njemačka, državljanin BiH, Atilla Aksoy, rođenog 1978. godine u Manhajmu, SR Njemačka, državljanin Republike Turske i Jasmina Hodžića, rođenog 1991. godine u Tuzli, državljanin BiH.

Optuženi se terete da su, tijekom 2015.,2016., i 2017. godine, stupali u kontakt sa djevojkama u BiH i Hrvatskoj, mlađe životne dobi, koje su se nalazile u teškom imovinskom stanju i socijalnom položaju, te su ih navodili, nagovarali i poticali na pružanje seksualnih usluga za novac kao i organizirali pružanje istih na području Austrije i Njemačke.

U optužnici se navodi da su optuženi izrađivali profile djevojaka na internet stranicama na njemačkom govornom području, u njihovo ime komunicirali sa potencijalnim klijentima na njemačkom jeziku, te dogovarali datume, vrijeme i mjesto pružanja seksualnih usluga.

Žrtve u ovom kaznenom djelu bile su u teškom položaju s obzirom da se radilo o osobama mlađe životne dobi, koje su se nalazile u državama i gradovima koje ne poznaju, nisu poznavale jezik na njemačkom govornom području, a njihove usluge su oglašavane na internet stranicama koje u izvornom prijevodu glase „kupi me“.

Optuženi su od žrtava uzimali značajan iznos dobivenog novca, te je istragom utvrđeno da je počinjenjem kaznenih djela u dužem vremenskom periodu, ostvarena nezakonita imovinska korist u iznosu većem od 350.000 eura, od čega su značajan iznos uzimali optuženi.

Optuženi se terete i da su novac dobiven počinjenjem kaznenih djela, koristili za kupovinu skupocjenih automobila te koristili za osobne potrebe.

Optuženi se terete za kaznena djela ‘Međunarodno navođenje na prostituciju’, ‘Pranje novca’ i ‘Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga’. Ova optužnica jedan je segment aktivnosti u okviru akcija „TWINS“ i „PISMO“, a rad na predmetima se nastavlja.

Dosadašnjom istragom je utvrđeno da je ova kriminalna grupa od početka 2015. vrbovala siromašne djevojke iz Beograda, Sarajeva, Smedereva, Novog Sada.

Djevojke je po dolasku u Njemačku čekao pakao. Makroi su im, koristeći računarske mreže sa područja naše zemlje i Njemačke, na stranici www.kaufmich.com (kupi me), otvarali profile na kojima su objavljivani njihovi opisi, tjelesna građa, seksualne sklonosti, godište, te cijene seksualnih usluga.

Inače, ove policijske akcije su provedene na međunarodnom nivou, a na području Srbije, Njemačke i BiH tada je privedeno 16 osoba koje su se bavile trgovinom ljudima i organiziranjem prostitucije na međunarodnim nivou, te pranjem novca.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *