Dječaci bi u tajlandskoj spilji mogli biti još mjesecima, ne znaju plivati ni roniti

BANKOK – Nakon devet dana potrage, pronađeno je svih 12 dječaka koji su nestali u spilji na sjeveru Tajlanda. Pronađen je i njihov trener.

Dječaci u dobi između 11 i 16 godina i njihov 25-godišnji nogometni trener nestali su prošle subote nakon što su odlučili istraživati deset kilometara dug spiljski kompleks Tham Luang u pokrajini Chiang Rai, unatoč znaku upozorenja posjetiteljima da su mreža prolaza i komore u spilji često poplavljeni. Dvanaestorica dječaka od 11 do 16 godina ušli su u spilju Tham Luang blizu granice s Mjanmarom i Laosom u subotu nakon nogometnog treninga.

“Ponedjeljak je, bili ste ovdje deset dana”

Dječaci i njihov trener pronađeni su na dubini od jednog kilometra. Objavljena je snimka trenutka njihovog spašavanja. Tajlanđani su reagirali velikim oduševljenjem i olakšanjem, baš kao i spašena ekipa. Na snimci spašavanja čuje se glas spasioca koji pita koliko ih je u grupi, a dječaci odgovaraju “trinaest”. “Stižemo po vas, puno ljudi stiže”, govori spasitelj. Izgubljeni dječaci pitaju ga koji je dan.

“Ponedjeljak je, bili ste ovdje deset dana. Vrlo ste jaki, stižemo”, odgovara spasilac. Dječaci mu nekoliko puta ponavljaju da su gladni i trebaju hranu, a spasitelj im govori da dolaze i hrana i doktori.

“Želim zagrliti svog sina”

“Potvrđujem da su svi na sigurnom”, rekao je guverner regije Chiang Rai Narongsak Osottanakorn novinarima u ponedjeljak. Članovi obitelji nestalih dječaka primili su vijest s olakšanjem i suzama sreće.

“Bio sam sretan kad sam čuo usklike spasitelja. Osjetio sam nadu da ću vidjeti svog sina živog”, rekao je Adisak Wongsukjan, koji je čekao svog 14-godišnjeg sina. “Želim ga zagrliti… Naša obitelj obično spava u istom krevetu. Vrlo smo bliska obitelj”.

Spašavanje bi moglo potrajati mjesecima

Osottanakorn je izjavio da misija spašavanja još nije gotova te da će ekipe u sljedećih 48 sati pokušati ispumpati vodu iz spilje te poslati medicinske službenike da pregledaju dječake prije nego što ih izvuku. Dodao je da će dječaci i njihov trener možda morati roniti kako bi izašli iz spilje, što je opisao kao najgori mogući scenarij, prenosi Index.hr.

Spasilačke ekipe izjavile su da očekuju kišu koja bi mogla otežati postupak spašavanja. Britanska služba BCRC izjavila je da je došlo do kratkog prekida monsunskih kiša i razina vode je opala, ali uvjeti za ronjenje su još uvijek teški. Tajlanđani vode misiju spašavanja, a pomažu im Velika Britanija, Kina i Australija.

Tajlandska vojska izjavila je da će u najgorem slučaju misija spašavanja potrajati još nekoliko mjeseci. U slučaju obilnih kiša, dječaci će morati naučiti roniti ili čekati da se voda povuče, što bi moglo potrajati i dulje od četiri mjeseca.

“Ovo je dobar dan za Tajland”

Tajlandski premijer Prayut Chan-o-cha izjavio je da je jako sretan što su dječaci i njihov trener pronađeni živi: “Ovaj incident je pokazao jedinstvo našeg naroda. Danas je dobar dan za Tajlanđane, kao i za obitelji nestale djece”. Zahvalio je spasiocima, vojsci, medijima i stanovništvu na naporima i zajedničkom djelovanju.

Tajlanđani koji su devet dana pratili potragu na internetu su objavili poruke u kojima izražavaju olakšanje i sreću.

 

 

 

 

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *