Demobilizirani branitelji: Zagorčat ćemo odgovornima život

U prijevari branitelja su sudjelovali i Bakir Izetbegović, Dragan Čović, Edin Mušić, Lidija Bradara i Fadil Novalić, zatim Zukan Helez i Salko Bukvarević, tvrdi Nazil Velić, jedan od demobiliziranih branitelja

SARAJEVO – Za danas su borci iz improviziranog kampa demobiliziranih branitelja, a u kojem već mjesecima borave ispred bivšeg sjedišta Vlade Federacije BiH, trebali predati zahtjev za održavanje sjednice oba doma Paralmenta FBiH sa samo jednom točkom dnevnog reda – usuglašavanje amandmana na Zakon o demobiliziranim braniteljima. To bi, navode oni, dovelo do konačnog usvajanja navedenog zakona.

Najava velikih prosvjeda

Demobilizirani branitelji su, naime, u subotu održali još jedan sastanak u Sarajevu na kojem su razmatrali daljnje korake nakon što ni na posljednjoj sjednici Zajednička parlamentarna komisija za usuglašavanje zakona o njihovim pravima nije postigla rješenje. Oni su zaključili da će tražiti sazivanje hitnih sjednica oba doma Parlamenta FBiH na kojim bi se isključivo raspravljalo o njihovim amandmanima.

U suprotnom, upriličit će velike prosvjede 5. listopada, dva dana uoči Općih izbora u BiH. Branitelji su još jednom iskazali nezadovoljstvo radom vladajućih u Parlamentu FBiH, ali i oporbom, poručivši da su prevareni. Prema riječima Nazila Velića, jednog od demobiliziranih branitelja, za svoje stanje krive SDA, HDZ BiH, SBB i SDP BiH, za koje tvrde da su najviše odmogli donošenju zakona.

“Nedonošenju zakona najviše su pomogla i tzv. temeljna udruženja, a u prijevari branitelja su sudjelovali i Bakir Izetbegović, Dragan Čović, Edin Mušić, Lidija Bradara i Fadil Novalić, zatim Zukan Helez i Salko Bukvarević. Ogorčeni smo i na sudove jer se nisu uključili u procesuiranje odgovornih“, rekao je on te dodao da će na odgovor na svoj zahtjev za održavanje sjednica oba doma Parlamenta FBiH čekati do 3. rujna.

Ne bude li on bude pozitivan, 5. rujna će doći na prosvjede ispred zgrade enitetskog parlamenta.

“Mi ćemo se potruditi od 5. rujna zagorčati im život. Ide izborna kampanja. Možemo i mi njima zagorčati život kako su i oni nama. Neće biti izbora. Neće ih biti“, poručio je Velić.

Optužbe

Ranije je na Zakon o pravima demobiliziranih branitelja upućeno 38 amandmana, veći dio kojih je usvojen, a među njima i oni Zukana Heleza (SDP BiH), za koga branitelji tvrde da im je obećao da će ih povući.

“U korist nas, ako nam se to ne bude svidjelo. Mi to imamo, i snimke i razgovor s Helezom. On je to obećao, ako naši amandmani budu bolji, tj. ako njegovi ne odgovaraju, da će on povući. Nije se javno oglasio ni dan danas, već radi kampanje javno protiv nas“, ustvrio je demobilizirani branitelj Mirsad Sijarčić.

Helez je, pak, reagirajući na navedeno, pojasnio da su amandmani usvojeni te ih je nemoguće povući. Demantirao je i da je imao takav dogovor s braniteljima.

“Moji amandmani su jednoglasno usvojeni. To više nisu moji amandmani niti ja mogu to poslovnički povući. Taj što vam je rekao ili je plaćenik SDA ili nema veze ni s politikom ni s amandmanima“, poručio je Helez, zastupnik SDP-a BiH u Parlamentu FBiH i bivši federalni ministar za pitanja branitelja.

Bivši borci optužuju i rukovodstvo Parlamenta FBiH. Ranije im je Jasenko Tufekčić, predsjedatelj Zajedničke komisije za usuglašanje teksta zakona i dopredsjedatelj Doma naroda Parlamenta FBiH obećao da će njihovi zahtjevi biti ispunjeni do 1. rujna, tj. da će zakon biti usvojen u obliku u kojem oni zahtijevaju.

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *