Darmanović: Razmjena teritorija ‘dvosjekli mač’

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović izjavio je kako pregovori Beograda i Prištine, iako su bilateralne prirode, indirektno mogu imati utjecaj na sve zemlje u okruženju.

Darmanović je u intervjuu za Pobjedu kazao kako Crna Gora podržava dijalog Beograda i Prištine, ali da i “kao većina zemalja u regionu, Crna Gora ima pravo na izvjesna pitanja i zabrinutosti”.

“Eventualno rješenje koje bi se zasnivalo na razmjeni teritorija je ‘dvosjekli mač’. Moglo bi da ima blagotvorno dejstvo po odnose u regionu ukoliko ostane samo izdvojeni bilateralni slučaj, ali bi, isto tako, moglo da proizvede pogubne efekte ako otvori Pandorinu kutiju raznih teritorijalnih ‘nepravdi’, nezadovoljenih aspiracija i nacionalnih ili nacionalističkih frustracija kako iz dalje, tako i bliže istorije. Kod nas na Balkanu, da parafraziramo Vinstona Čerčila, obično proizvodimo više istorije i politike nego što možemo da progutamo, pa je opravdana bojazan da tako možda ne bude i u ovom slučaju. Naši evropski i atlantski prijatelji i saveznici o tome imaju ubjedljivo iskustvo iz 1990-ih i vjerujemo da će ga imati na umu”, kazao je šef diplomatije Crne Gore.

Komentirajući odnose između Crne Gore i Srbije, Darmanović je ocijenio kako su odnosi vjerovatno najbolji od vremena kad su dvije države postale nezavisne.

“Međutim, spoljno-političke izjave se u našem regionu često daju za potrebe domaćih političkih prilika, pa im ne treba uvijek pridavati kapitalni značaj”, kazao je Darmanović.

Istaknuo je kako se u slučaju Srpske pravoslavne crkve i njihovih velikodostojnika radi “o kontinuitetu negiranja crnogorske države i nacije i temeljnoj antizapadnjačkoj orijentaciji”.

Darmanović navodi da je Crna Gora danas već institucionalno dio zapadnog svijeta (NATO) i još više će to biti u bliskoj budućnosti (EU).

Kako navodi Darmanović, crkva iako ima jak društveni utjecaj, barem formalno, ne izražava zvanične državne stavove.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *