DAN PREDA KRITIZIRAO: Bh. političari žele od EU napraviti veliku BiH!

Izvjestitelj Europskog parlamenta za BiH, Cristian Dan Preda kazao je kako domaći političari žele da od Europske unije naprave veliku Bosnu i Hercegovinu, a zapravo bi trebalo biti obratno.

Preda je nakon sastanka sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefikom Džaferovićem u obraćanju medijima posebno naglasio neophodnost da se što prije odgovori na dodatna pitanja Europske komisije, a iskoristio je i priliku da kritizira bh. parlamentarce.

„Mi smo usvojili izvješće koji se tiče BiH, ali još nije uspostavljen zajednički odbor koji bi podjednako sačinjavali parlamentarci iz BiH i EU. Ovaj odbor bi omogućavao jedan konsolidirani zajednički rad na europskom putu Bosne i Hercegovine“, istaknuo je Dan Preda.

Naveo je kako u protekle tri godine nisu uspjeli uvjeriti prijatelje iz Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine da dođu i da rade na ovim pitanjima.

„Pokušali su da u zajedničko tijelo između ova dva parlamenta uvedu pravila koja se koriste u radu i poslovanju u Bosni i Hercegovini i na taj način su htjeli transformirati EU da postane jedna velika BiH. Treba biti obrnuto – da BiH postane dio EU, a ne da EU transformirano u jednu veliku BiH“, kazao je on.

Dan Preda je urgirao na vlast u Bosni i Hercegovini da se što prije pošalju odgovori na dodatna pitanja Europske komisije.

„Molim građane i medije u BiH da uvjere svoje parlamentarce da rade sa kolegama iz EU. Još čekamo na odgovore na dodatna pitanja EK, kandidatski status ovisi o ovim odgovorima. Podsjećam vas da su dodatna pitanja upućena u lipnju 2018. godine, sada smo u siječnju 2019. Rekao bih da malo predugo sve to traje. Nadam se da će se ovo pitanje prvo riješiti“, naglasio je on.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *