Dalipagić: Ključni izazov na međunarodnom planu održiv i konkurentan promet

Zamjenik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić sudjelovao je na skupu „Operativni izazovi regionalnog intermodalnog prijevoza i inovativna rješenja“ koji je održan u Genevi.

Prilikom ceremonije otvorenja skupa, Dalipagić se obratio nazočnima, kazavši da je za BiH ključni izazov na međunarodnom planu održiv i konkurentan promet, budući da je najveći problem naše zemlje nedovoljno razvijena infrastruktura u svim vidovima prometa.

Dalipagić je istaknuo da je Bosna i Hercegovina došla do napretka uključivanjem u transeuropske prometne mreže u cestovnom, željezničkom i zračnom prometu, kao i prometu unutarnjim plovnim putevima tako što je potpisala Ugovor o osnivanju Prometne zajednice, čime se uspostavlja jedinstveno tržište u svim navedenim vidovima prometa.

Kazao je i da je BiH definirala određene projekte koji će doprinijeti ulaganju u konkretne prekogranične infrastrukturne projekte.

Usvajanjem Okvirne prometne politike BiH 2015.-2030. godine i Okvirne strategije prometa BiH 2016.-2030. godine, BiH je dobila mogućnost apliciranja za grant i kreditna sredstva iz europskih fondova, te su tako stvorene pretpostavke za daljnji strateški razvoj pojedinih vidova prometa i infrastrukture, kao što su dovršetak gradnje Koridora Vc, kao najvažnijeg infrastrukturnog projekta u BiH, mostova na rijeci Savi Svilaj i Gradiška te rekonstrukcija Luke Brčko, u kojoj bi se tako povećao utovarno-pretovarni kapacitet, a što je bitno za uspostavu intermodalnog prometa.

Kada je u pitanju intermodalni promet, Dalipagić je istaknuo da je on u BiH nedovoljno razvijen i da naša zemlja u narednom razdoblju želi intenzivno raditi na njegovom razvoju kako bi se iskoristile sve prednosti intermodalnog prometa u odnosu na klasičnu vrstu prijevoza, a to su fleksibilnost cestovnog prijevoza, veliki kapacitet željeznice i niski troškovi prijevoza unutarnjim plovnim putevima.

Isto tako, kako je naglasio Dalipagić, Bosna i Hercegovina će preferirati i poticati razvoj Hucepak prijevoza koji se odnosi na prijevoz cestovnih vozila i zamjenjivih sanduka zajedno sa njihovim teretom na barem jednom dijelu prijevoznog puta željeznicom, a što bi osiguralo zaštitu cestovne infrastrukture i okoliša – saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *