Dalić ostaje na čelu velike generacije

Bilo mi je važno otvoreno razgovarati s predsjednikom o svim temama i zahvaljujem Davoru na razumijevanju onoga što nisam smatrao korektnim, prokomentirao je hrvatski izbornik razgovor sa predsjednikom HNS-a, Davorom Šukerom

Tek nakon silnih dočeka i slavlja, od kojih su se neka dogodila poprilično dugo nakon što je pod njegovim vodstvom Hrvatska osvojila srebro u Rusiji, Zlatko Dalić je odlučio produljiti ugovor s Hrvatskim nogometnim savezom.

Zlatko Dalić ostaje i dalje na čelu hrvatske nogometne reprezentacije, nakon što je u razgovoru s predsjednikom Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Davorom Šukerom pretresao sve probleme s kojima se suočio tijekom dosadašnjeg mandata.

– Bilo mi je važno otvoreno razgovarati s predsjednikom o svim temama i zahvaljujem Davoru na razumijevanju onoga što nisam smatrao korektnim. Smatram da smo riješili sve takve teme i radujem se novim izazovima, stoji u izjavi izbornik Zlatka Dalića koju je HNS objavio u priopćenju nakon sastanka koji je održan u Novom Vinodolskom, a na kojem su Dalić i Šuker razgovarali o svim aspektima suradnje koja je sa sadašnjim izbornikom započela u listopadu, a kulminaciju imala osvajanjem naslova svjetskog doprvaka u Rusiji.

– Bilo je lijepo prisjetiti se sa Zlatkom svih prekrasnih trenutaka tijekom Svjetskog prvenstva, a srebrna medalja dokaz je da su svi koji su bili uključeni u tu priču odradili vrhunski posao. Drago mi je što smo otvoreno razgovarali i o onome što može biti bolje u budućnosti te što zajedno idemo dalje u nove pobjede, izjavio je predsjednik HNS-a Davor Šuker.
Izjave su, da se primijetiti, PR-ovski ispeglane, a ispod površine je zasigurno nezadovoljstvo koje je Dalić iskazivao netom nakon završetka Mundijala, kada je govorio o nekim stvarima koje mu baš i nisu pomagale.

– Odluku sam donio nakon Amerike, sa svojom obitelji, ali kada sam vidio doček u Hrvatskoj, tu odluku moram prespavati. Imam ugovor još dvije godine, ali sam ću donijeti odluku, dajte mi još nekoliko dana, govorio je netom nakon srebra u Rusiji.

Otkrio je tada kako je prešao preko nekih stvari preko kojih nikada ne bi prešao, od toga da je četiri mjeseca slagao stožer, dok toga da su ga neki nakon poraza od Perua na turneji u Americi htjeli smijeniti. Pogodilo ga i što je jedan klub, vjerojatno je mislio na Osijek, uoči SP-a poslao priopćenje, a nitko iz HNS-a nije reagirao kako bi zaštitio integritet izbornika.

– Srećom, bilo je tamo pametnih ljudi koji su to zaustavili, rekao je tada pa naglasio kako mu unosna ponuda sa Istoka, a imao ju je, nije bila privlačna zbog novaca.

– Ponuda nije bitna u mojoj odluci, neću ići zbog novaca, želim poštovanje.
Izgleda da je s HNS-om sve izgladio, a što se formalnosti tiče, zaključci sa sastanka Šukera i Dalića bit će formalizirani na sljedećoj sjednici Izvršnog odbora HNS-a, koja će biti održana u tjednu oko 20. kolovoza, kad će izbornik objaviti popis igrača na koje računa za dvije gostujuće rujanske utakmice naše reprezentacije – prijateljski dvoboj s Portugalom 6. rujna te premijernu utakmicu u UEFA Ligi nacija protiv Španjolske 11. rujna. S. N.

Da se podsjetimo: Što je Dalić dao Hrvatskoj?

Dalić je išao svojim, težim putem – dvadeset godina nakon Francuske 1998., kada je nacionalni naboj bio daleko slabiji vjetar u jedra hrvatske brodice, kada je morao dizati tim koji je znao da je kvalitetan, ali ne i to kako tu kvalitetu ispoljiti

 

Primijenio je Ćirinu galvanizaciju, napravio pravi štimung što se moglo vidjeti kada ga je Vrsaljko nakon pobjede nad Englezima u finalu bacio na teren pa još skočio na njega i njegovoj neizbježnoj bijeloj košulji. To mu je najveća zasluga.

Nigerija padne 0:2 i onda niotkuda bukne vijest kako je Nikola Kalinić izbačen jer je tri puta odbio ući u igru – Dalić je samo kazao da treba spremne igrače i poslao ga kući. Pokazao je da je šef, a sve to nije nimalo potreslo momčad – Argentina je otresla o zemlju uz zvučni efekt slona koji udari od drveni pod (3:0), nakon čega je ‘druga momčad’ riješila Island (2:1). Mirisalo je na velike stvari, ali ni tada nitko nije pričao o polufinalu, kamoli finalu.

– Moram bit sretan. Ostvarili smo prvi cilj, ali ovo nije naš konačni domet. U nedjelju (protiv Danske, op. a.) je naša utakmica istine, rekao je tada.

Bilo je ohrabrujuće i to što je nekako s lakoćom, bez arogancije, gurnuo u stranu sve komentare o sastavu koji je zaigrao protiv Islanda – jedni su smatrali da je glupo odmarati prvi tim, jer to izbacuje momčad iz ritma, drugi da je to jedini ispravan put.

– Ja sam znao da ovi dečki imaju hrabrosti i kapaciteta, ovo nije bila druga momčad, nego Hrvatska, rekao je.

vrijedno hvale je i njegovo veličanje igrače, ohrabrivanje koje se sigurno pomoglo.

“Čestitke prvo igračima. Ovo što su oni odigrali nije normalno, nisu normalni (smijeh)”, rekao je nakon Engleske pa dodao: “Ono što je fascinantno, htio sam nekoga mijenjat, ali nitko nije htio izići. Prvog dana kad smo se skupili, ja sam gurao njih. Sada oni guraju mene.”

U finalu je momke opet, izranjavane nakon tri utakmice zaredom na produžetke, na teren poslao da napadnu i tako je i bilo – a kad je izgubio sa njima, nije izgubio dostojanstvo.

– Da nam je netko prije prvenstva ponudio da budemo drugi, to bi bilo za nas fantastično. Međutim, sada ostaje žal jer smo bili blizu. Nemaju za čim žaliti, sve su dali od sebe. Mi smo bili dostojanstveni u svim našim pobjedama, pa moramo biti i u porazu, naglasio je tada.

Dalić je išao svojim, težim putem – dvadeset godina nakon Francuske 1998., kada je nacionalni naboj bio daleko slabiji vjetar u jedra hrvatske brodice, kada je morao dizati tim koji je znao da je kvalitetan, ali ne i to kako tu kvalitetu ispoljiti.

Piše: Slaven Nikšić
sport@dnevni-list.ba

Hrvatska pod Dalićem
Ukrajina – Hrvatska   0:2
Hrvatska – Grčka       4:1
Grčka – Hrvatska       0:0
Peru – Hrvatska          2:0
Meksiko – Hrvatska   0:1
Brazil – Hrvatska       2:0
Hrvatska – Senegal    2:1
Hrvatska – Nigerija    2:0
Argentina – Hrvatska 0:3
Island – Hrvatska       1:2
Hrvatska – Danska     1:1, 3:2 11m
Rusija – Hrvatska       2:2, 3:4 11m
Hrvatska – Engleska  2:1
Francuska – Hrvatska 4:2      

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *