Da li će predsjednika Francuske izabrati kapital i mediji ili građani?

Uoči predsjedničkih izbora u Francuskoj, bivši ambasador Bosne i Hercegovine i dobar poznavatelj prilika u toj zemlji Slobodan Šoja izjavio je za Fenu da ekstremna desnica neće odnijeti prevagu na ovim, kao ni na izborima u narednih deset godina, ali nakon toga bi, smatra, mogla doći u prvi plan pod uvjetom da dalje otupljuje retoričku oštricu, što ona i sada radi, vrlo suptilno.

Kao jedan od primjera Šoja navodi da Marine Le Pen nije izgovorila nijednu riječ protiv Židova, iako je njen otac bio antisemist.

Moguće je da će Marine Le Pen proći u prvom krugu predstojećih izbora u nedjelju, ali ne i u drugom, smatra Šoja čija je prognoza da će izborni pobjednik biti Francois Fillon, najjači kandidat desnice.

Šansa da ekstremna desnica pobijedi sad ravna je nuli, ali ona polako postaje ‘srednje ekstremno desna’, s tendencijom ka klasičnoj desnici. To nije trend samo u Francuskoj već i u nekim zemljama „stare Europe“, prvenstveno Holandiji, napominje.

U Europi koja je već zasićena velikim proširenjem, vrlo je vjerovatno da će takve partije postajati prijemčive za ljude koji nisu ekstremni desničari, smatra Šoja.

Po njegovom mišljenju, na predstojećim izborima u Francuskoj bit će zanimljiv i plasman Jean-Luca Mélenchona, koji se pokazao kao kandidat s realno daleko najjačom karizmom koja osvaja mase. On bi mogao biti jedno od velikih iznenađenja na izborima.

Protiv njega kao ljevičara duboke ljevičarske tradicije, kao i protiv Fillona, desničara ‘degolističke tradicije’, upozorava Šoja, vodi se veoma suptilan medijski rat, protiv Fillona odavno, a protiv Mélenchona odnedavno, kad je naglo počela da raste njegova popularnost.

Apsolutni kandidat krupnog kapitala i medija je bez ikakve sumnje Emmanuel Macron, koji bi po anketama trebao postati novi francuski predsjednik.

– Stoga je u osvit izbora u Francuskoj vrlo zanimljivo pitanje da li će budućeg predsjednika izabrati kapital i mediji ili građani Francuske – zaključuje Šoja.

Prema nekim ispitivanjima javnog mišljenja u prvome krugu 23. travnja Macron i čelnica krajnje desne Nacionalne fronte Marine Le Pen trebali bi dobiti 22 posto. Kandidat krajnje ljevice Jean-Luc Melenchon i konzervativac Francois Fillon dobili bi 20, odnosno 19 posto. Prema anketam u drugom krugu  Le Pen, ako i ode tamo, gubi izbore u svakom srazu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

error: Content is protected !!