‘Čuvarkuća’ u Narodnom pozorištu Mostar

Tarik Đođić i njegova hit knjiga “Čuvarkuća” (lat. Sempervivum tectorum) bit će predstavljeni mostarskoj publici u petak, 17. studenoga, u Narodnom pozorištu Mostar.

“Drago nam je i radujemo se što napokon dolazimo i u Mostar. Oko ‘Čuvarkiće’ se stvorio jedan pokret. Do sada je na promocijama s nama bilo na hiljade ljudi, nadamo se da će biti puno i u Narodnom pozorištu Mostar. Mislim da je ovo bestseller, za godinu dana je prodano oko 4000 knjiga, i nisam se ni ja tome nadao. Sav prihod od prodaje knjige ide u humanitarne svrhe. Knjiga je napisana nepretenciozno – u ‘Čuvarkući’ su kratke priče, moja osobna zapažanja, s istinitim likovima – jer nitko od nas nije s Marsa pao, svi smo imali zajedničke trenutke”, kazao je Tarik Đođić uoči gostovanja u Mostaru.

Na promociji, koja počinje u 18 sati i koja je svojevrsna performansa, uz autora, govori će i Abdulah Sidran, Goran Milić, Ademir Kenović, Adnan Rondić. U glazbenom dijelu programa nastupit će Divanhana, a ulaz je slobodan, najavili su iz Narodnog pozorišta Mostar.

Koliko je zanimanje za knjigu govori i podatak da je već skoro rasprodano i četvrto izdanje “Čuvarkuće”, koju je objavio Buybook iz Sarajeva.

Novinar Goran Milić o knjizi kaže: “Rijedak miks emocija, nostalgije, djetinjstva, opisa jedne male sredine i života u kojemu se svi mogu prepoznati. Iz maloga u veće, iz većega u univerzalno. Impresivna je, nakon svega što se dogodilo njegovoj obitelji i sredini iz koje je potekao, Tarikova suptilnost u razlikovanju pojedinačnih i kolektivnih odgovornosti za Dobro i Zlo. Ako se u nekim drugim državama tako ne razmišlja, u Bosni i Hercegovini je to imperativ”.

Tarik Đođić rođen je 1966. godine u Prnjavor. Godine 1986. došao je na studij prava u Sarajevo, gdje i danas živi. Godine 2011. otvorio je Facebook profil, lajkao firmu u kojoj radi i koju voli pa momentalno zamrznuo virtualne aktivnosti.

Godine 2015. razbio je nos na godišnjem odmoru, spuštajući se niz tobogan. Ozljeda je iziskivala mirovanje, a mirovanje želju za pisanjem. Reaktivirao je Facebook profil i počeo objavljivati priče, pričice, note i crtice o dobrim ljudima, koje je cijeli život tražio i pažljivo slušao.

Godine 2016. uz podršku prijatelja i čitalaca, i kad je vidio što se sve objavljuje kao knjiga, odlučio je te priče uknjižiti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *