Čuli ste za potkovano jaje, no znate li da Kata iz Rame po njima veze, a da su hit découpage jaja (FOTO)

Kata Karača iz Donje Vasti u općini Prozor-Rama izrađuje nesvakidašnja jaja, zapravo veze po istima, oko istih plete, te ih ukrašava vrpcom i stvara tako najljepše i jedinstvene uskrsne ukrase.

Katolici širem zemaljske ovu nedjelju proslavljaju najveći kršćanski blagdan – Uskrs. Baš kao i uz Božić, i uz ovaj katolički blagdan veže se niz običaja.

Jedan od njih je svakako bojanje uskrsnih jaja, gdje se uključi cijela obitelj, a čemu se osobito raduju djeca. Tradicionalno se u našoj zemlji jaja najčešće boje u ljusci luka. Jaje se ukrasi listom proljetne trave, sveže čarapom i kuha u ljusci luka. Novije generacije domaćica osmislile su i moderna jaja, oslikana salvetama. Tako su zadnjih godina hit bijela jaja, na koja se lijepe salvete različitih uzoraka – odnosno découpage jaja.  Ukoliko na tržištu nema kupiti bijelih jaja, onda se ona obična izbjeljuju octom kako bi bila prikladna za ukrašavanje salvetama. Jednostavno, jaje se skuha, motiv sa salvete izreže škarama, pa onaj najtanji gornji dio nalijepi na jaje bjelancetom.

Veze na jajima

Međutim, tradicija se ne gubi. Uvijek je „in“ ono što smo naučili od starina. Kata Karača iz Donje Vasti u općini Prozor-Rama izrađuje nesvakidašnja jaja, zapravo veze po istima, oko istih plete, te ih ukrašava vrpcom i stvara tako najljepše i jedinstvene uskrsne ukrase. Premda u preduskrsno vrijeme u ponudi ima raznolikih šarolikih jaja, Katina su nesvakidašnja i posebna, unikatni ukras u svakome domu.

Pitali smo Katu kako ih izrađuje, a kaže nam da se to baš ne može opisati, da se taj proces mora vidjeti i u njemu sudjelovati direktno jer je teško shvatljiv. Njihovu izradu utemeljila je na onome što je usvojila u ranoj mladosti – u tkanju i vezenju. Odabire mustre za vezenje, te ih prenosi na jaja i ukrašava, uvijek odana tradiciji. Veze na plastičnim jajima, jer bi na običnim to bilo nemoguće, a što zapravo ove uskrsne dekoracije čini dugotrajnijima i višegodišnjima.

Uz jaja, Kata šije i izvezuje svadbene košulje po kojima je njezin kraj poznat, a izrađuje i mnoge druge odjevne i ukrasne predmete, koji bi se odlično uklopili i u moderna kućanstva, a da onim tradicionalnim i ne govorimo. Upitana ima li tko nastaviti njezinim putem, Kata kaže da će to možda biti slučaj s kćerkom, ali da za to još nije vrijeme, jer se i ona ručnim radom počela baviti negdje nakon četrdesete, kada su djeca već poskočila. Njezini radovi mogu se i kupiti, a već su davno brojni stigli do inostranstva.

Potkovano jaje

Treba ovdje podsjetiti da su katolici Bosne i Hercegovini uvijek bili nenadmašni u ukrašavanju jaja. Nadaleko su poznata kreševska potkovana jaja, a tu tradiciju marljivo čuvaju stari majstori potkivanja jaja. Kada je u pitanju tradicija u Hrvata neizostavno je spomenuti i jaja ukrašena voskom, gdje se uz pomoć svijeće i naliv pera oslikaju, pa potom boje jaja.

[envira-gallery id=”61787″]

Sigurno je da će narednih godina, baš poput onih ukrašenih salvetnom tehnikom, domaćice osmisliti i neke nove načine farbanja jaja, no i da će se držati tradicije i onoga što su naučile od majki i baka. Tako se na uskrsnim trpezama već sada mogu vidjeti i moderna, ali i jaja obojana u luku.

Piše: K. Perić, dogadjaji@dnevni-list.ba

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *