Crnadak: Pustimo Beograd i Prištinu da pokušaju riješiti svoje odnose

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvovao je jučer na 13. bledskom strateškom forumu u Bledu, na poziv zamjenika premijera i ministra inostranih poslova Republike Slovenije Karla Erjaveca.

Tokom svog obraćanja, govoreći o stanju u regionu, ministar je naglasio da bi, nakon uspješno okončanih razgovora Atina-Skoplje, konačni dogovor između Beograda i Prištine bio veliko olakšanje i ogroman doprinos dugoročnoj stabilnosti regiona, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Crnadak je istakao da dogovoru treba dati iskrenu šansu i da ne treba odbijati moguća rješenja unaprijed.

– Trebamo se zapitati možemo li sebi dozvoliti da odbijemo konačno rješenje kosovskog pitanja, kompletan dogovor, uz punu saglasnost obje strane, samo zato što se pomjera administrativna linija, iako ne ugrožava nijedan treći subjekat. Mislim da ne trebamo odbaciti nijedno rješenje prije nego što ga vidimo – rekao je Crnadak.

Ministar je takođe naveo da je danas, posebno u BiH, popularno govoriti o tome kako je korekcija granice u razgovorima Beograd-Priština opasna za BiH, ali da niko još nije objasnio na koji način.

– Pustimo Beograd i Prištinu da pokušaju riješiti svoje odnose i postići definitivan dogovor, sa što manje bočnih i vanjskih uticaja. Nemojte da im smetamo, da govorimo da nešto što nismo ni vidjeli ne valja i da je opasno. Tako im samo odmažemo. Uvijek imate vremena da nešto odbijete, zato prije bilo kakvog izjašnjavanja treba vidjeti cjelovito rješenje i saslušati argumente – zaključio je Crnadak.

Ovogodišnji Bledski strateški forum okupio je više od 1.200 učesnika iz 60 zemalja. Forum su uvodnim obraćanjima otvorili slovenački premijer Miro Cerar i zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova Slovenije Karl Erjavec.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *